Nå starter trafikk-kaoset

Her er hjelp til selvhjelp i dagene som kommer.

<b>KØ:</b> Lite er mer irriterende enn å stå  i kø når du egentlig vil sitte i solveggen. Gjør en vurdering før avreise om det finnes alternative ruter på veien.  Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX
KØ: Lite er mer irriterende enn å stå i kø når du egentlig vil sitte i solveggen. Gjør en vurdering før avreise om det finnes alternative ruter på veien. Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIXVis mer

Store veiarbeidsprosjekter i og rundt Oslo starter kommende uke. Dette vil gi store utfordringer med tanke på trafikkavviklingen, og utfordringene vil vare lenge. Kanskje opp mot flere år, forteller Statens vegvesen.

Hvilke forholdsregler kan du egentlig ta?

Heldigvis finnes det flust av muligheter for å orientere seg om trafikken. Noen er lettest å gjøre før du drar hjemmefra. Andre fikser du lett fra mobilen, mens man alltid kan stole på trafikkmeldingene på den gode gamle radioen.

SLIK KJØRER DU I KØ

Ti tips til selvhjelp

1. Statens vegvesen har en egen nettside som heter Reisetider.no. Denne gir deg en indikasjon på hvor lang tid du bør beregne på gitte strekninger i Oslo og Akershus. Denne siden vil være et av de beste alternativene i og rundt Oslo i tiden som kommer. Her vises det også hvorvidt trafikken er økende eller minskende.

2. Google Maps kan du se trafikktettheten på gitte strekninger. Søk eksempelvis opp Oslo, og zoom inn eller ut for å få den strekningen du skal kjøre. I menyen under søkefeltet kan du velge «Trafikk», og siden vises da med fire forskjellige fargekoder på veinettet, avhengig av hvor mye trafikk det er. Grønn er liten trafikk, med orange, rød, og mørkerød som farge for påtagende trafikk.

3. Statens vegvesen har også en sms-tjeneste hvor du kan abonnere på en gitt strekning. Dessverre ligger ikke noen av områdene hvor vegarbeidet pågår innenfor noen av de forhåndsdefinerte strekningene de har å by på.

4. Dersom FM-radioen din har RDS, noe de aller fleste har per i dag, så må du huske på å skru på TA-funksjonen (Trafikk Announcement).

5. NRK har også en nettside som heter trafikk.nrk.no. Her får du informasjon om trafikkbildet på samme måte som på reisetider.no. I tillegg gir denne siden deg informasjon om kollektivtrafikken i det området du velger, både for buss, trikk, tog og t-bane.

6. Skulle du ikke ha tilgang til annet enn telefonen, så er det en mulighet å sende sms til 1987 med kodeord trafikk. Dette er en tjeneste som håndteres av NRK. NRK Trafikk kan også følges på Facebook og Twitter.

7. P4 har en egen nettside med trafikkinformasjon som heter Trafikkflyt.no. Også denne har et eget kart som viser strekning, i tillegg til at den inneholder trafikkmeldinger og annen nyttig informasjon.

8. Informasjon om kollektivtrafikk har en felles nettportal som heter 177.no. Dette er en felles portal for Ruter, NSB, Norwegian og SAS.

9. Waze er en sosial trafikktjeneste som er tilgjengelig for både Android, Windows Mobile, og iPhone. Ja, til og med Symbian og Blackburry er den utviklet for. Tjenesten baserer seg på sosial deling av informasjon, og gir deg god oversikt.

10. Har du mulighet for å ta hjemmekontor, så letter det situasjonen både for deg selv og andre. Dette er helt sikkert ikke løsningen over tid, men til situasjonen har kjørt seg til.

Nordmenn er sinker i trafikken

Et godt råd vil nok være å la bilen stå de første dagene i dette området. Erfaring viser at mye går seg til etter hvert. Har du mulighet for å samkjøre, så er også dette et godt alternativ. Dersom alle gjør dette, så vil trafikken minst halvveres. Det hjelper godt.

Kjenner du til andre nyttige verktøy for bruk i kraftig trafikkerte områder? Gi oss gjerne tips i debattfeltet.