Nå slipper du bonustap

Har noen bulket bilen din og stukket av? En ny forsikringstype lover å gjøre frustrasjonen for de som utsettes for bulking og riping litt mindre.

Har noen bulket bilen din og stukket av uten å legge igjen navn og nummer, er det du som må ta hele regninga. Det er surt. Nå innfører Tryg en ny dekning i bilforsikringen Bil Ekstra - slik at du i alle fall slipper bonustap på slike skader. Foto: Per Ervland
Har noen bulket bilen din og stukket av uten å legge igjen navn og nummer, er det du som må ta hele regninga. Det er surt. Nå innfører Tryg en ny dekning i bilforsikringen Bil Ekstra - slik at du i alle fall slipper bonustap på slike skader. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få ting er så irriterende som når noen har bulket eller ripet opp bilen din og stukket av, uten å legge igjen kontaktinformasjon.

Da er det du som blir stående med regningen.

Enten kan du velge å betale for reparasjonene selv, eller du kan velge å bruke forsikringen din - men da medfører det bonustap. Tap av bonus betyr dyrere årspremie i mange år, og det koster deg dyrt.

Nå kommer Tryg med en ny "bulkeforsikring". I bilforsikringen Bil Ekstra innføres det en ny dekning som ikke gir bonustap om noen skader bilen din mens den står parkert.

Ifølge Lise Norstrøm, bilskadesjef Tryg Forsikring, koster en gjennomsnittlig parkeringsskade mellom 7.000 og 10.000 kroner, i tillegg til bonustap og egenandel.

– Det er noe som er svært irriterende, at du skal tape på en feil som andre har
gjort. Dette har vi nå tatt på alvor og gjort noe med, sier Nordstrøm til DinSide.

Les også: - Den skyldige så meg inn i øynene, satte motorsykkelen i gir, og stakk

Lise Nordstrøm, bilskadesjef i Tryg Forsikring. Foto: Tryg
Lise Nordstrøm, bilskadesjef i Tryg Forsikring. Foto: Tryg Vis mer


Den nye dekningen gjelder ikke alle

Som nevnt over gjelder den nye dekningen kun for Trygs kunder med Bil Ekstra forsikring, som er den mest omfattende bilforsikringen til Tryg. Alle kunder som i dag har denne forsikringen vil med andre ord omfattes av endringen.

"Bulkeforsikringen" fungerer slik at dersom du får skade på bilen som er voldt av ukjent person, kan du melde dette til forsikringsselskapet - og de vil bekoste reparasjon av skaden uten at det medfører bonustap for deg.

Du må imidlertid betale egenandel som ved enhver annen bruk av bilforsikringen.

For akkurat denne bilforsikringen velger du selv egenandel, i tillegg til at du får et fratrekk på egenandelen på 2.000 kroner. Dette gjelder også ved benyttelse av bulkeforsikringen. Dersom du eksempelvis har valgt en egenandel på 6.000 kroner, får du fratrekk på 2.000 kroner, og ender opp med en egenandel for reparasjon av parkeringsskaden på 4.000 kroner. Samtidig unngår du altså bonustap.

Ved enhver annen ordinær bilforsikring, også kasko, vil du måtte betale egenandel, samt ta et surt bonustap. Dette kan koste deg veldig mange tusen over flere år. Derfor velger veldig mange å ta reparasjonskostnadene selv.

Utover at den nye bulkeforsikringen bare gjelder Trygs kunder med Bil Ekstra, er det også satt noen andre begrensninger på dekningen. Den gjelder kun for biler som ikke er eldre enn 6 år, og det er en begrensning på skadedekning på 20.000 kroner.

Dersom skaden er dyrere enn at den omfattes av denne dekningen, vil du kunne velge om du vil ta resten av skaden som en kaskoskade med bonustap, eller om du vil dekke deler av beløpet selv.

Nordstrøm sier til DinSide at den økte dekningen ikke medfører økt forsikringspremie.

- Vi har ikke gjort noe med prisen på Bil Ekstra. Vi har fått til god lønnsomhet på sikt, og dette skal nå komme kundene til gode, sier Nordstrøm til DinSide.


De fleste stikker av - og det koster deg dyrt

Undersøkelser i forsikringsbransjen viser at de fleste stikker av fra typiske parkeringsskader på andres bil.

- Vårt anslag er at så mange som to av tre stikker av fra skadene de er skyld i. Utrolig feigt, sier Lise Norstrøm.

60.000 bilister melder slik skade hvert år, og det er store mørketall fordi mange ikke tar seg råd til å bruke kaskoforsikringen sin.

Rett bulken selv

Nordstrøm sier til DinSide at veldig mange velger å ta småskader på egen regning. Dette er selvsagt på grunn av de store kostnadene som påføres ved benyttelse av kaskoforsikringen, i form av bonustap og dermed økt forsikringspremie over mange år.

Ifølge bransjetall utbetaler forsikringsselskapene årlig rundt 500 millioner kroner for skade på parkert bil.

Det er straffbart å stikke av

Å stikke fra stedet uten å melde fra kan medføre politianmeldelse og i verste
fall bøter.

Vurderer ikke liknende dekning

Vi har også tatt kontakt med Gjensidige Forsikring for å høre om dette er noe de vil vurdere. Det er det foreløpig ikke.

– Generelt så vurderer vi kontinuerlig på alle områder om det er grunnlag for endring i produkter eller utvikling av nye produkter. Når det gjelder denne aktuelle saken har vi ikke vurdert det, uttaler Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige forsikring, til DinSide.

Jon Berge, informasjonsdirektør i If, sier til DinSide at de var kjent med at et slikt produkt var på trappene, men at det ikke er vurdert å innføre noe liknende fra If.

– Svært mange nordmenn er ofre for den irriterande parkeringsbulkinga, men ofte er skadene så små at den risikoen bør den enkelte bileier bære alene, ellers kan det blir uforholdsmessig dyrt å tegne forsikring. En slik utvidelse av forsikringsordninga vil gjøre at den samla utbetalinga til kundene vil gå opp. Den regninga må også noen betale, uttaler Berge til DinSide.