<strong>URUTINERTE SMÅBARN: </strong>Nå er det skolestart - ta det ekstra med ro langs skoleveiene. Foto: Colourbox.com
URUTINERTE SMÅBARN: Nå er det skolestart - ta det ekstra med ro langs skoleveiene. Foto: Colourbox.comVis mer

Nå slipper de løs

Den viktigste tiden i året å ta det med ro.

- 1.klassinger er ikke vant med å tolke sammensatte trafikksituasjoner, og de kan ofte være svært impulsive og uforutsigbare. Her må alle andre trafikanter virkelig vise hensyn og ta det med ro, oppfordrer UP-sjef Runar Karlsen, blant annet via UPs kontaktsider på Facebook.

Denne uken er det også storkontroll av beltebruk

Skolestart - UP advarer


Allerede denne uken er det noen skoler som starter, og fra og med neste uke er det skolestart over hele landet. Uniformert politi vil være tilstede langs mange skoleveier ved skolestart og skoleslutt for å arbeide både med forebygging og kontroll.

Hvert år blir flere tusen bilister tatt på skoleveiene. For eksempel delte politiet i fjor ut nesten 300 bøter til bilister bare i Østfold, på skoleveiene den første uken etter skolestart.

Så høy blir fartsboten

Gjelder også barnas foreldre

ADVARSEL: De minste skolebarna er på veien. Foto: Karoline Brubæk
ADVARSEL: De minste skolebarna er på veien. Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Rundt skolene blir det gjerne merket med skolestart, som en ekstra påminnelse til trafikantene, men UP minner like vel alle på å holde fartsgrensene og å være ekstra oppmerksomme.

- For høy hastighet kombinert med uoppmerksomhet på veier der skolebarn ferdes, er en farlig kombinasjon som kan føre til ulykker, advarer Karlsen, som også råder flest mulig av barn og foreldre til å bruke beina, eller sykle på vei til skolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 25 prosent av elevene kjøres til skolen (TØI, 2006), noe som gir ekstra mye trafikk rundt skolene, og hvert år blir også foreldre til skolebarn tatt i kontroller rundt skolene ved skolestart.

Les også: 450.000 tror de ville strøket på oppkjøringen