Stadig færre velger nå biler med "diesel" på tanklokket. Seks av ti i august - mens det i fjor var tre av fire. Andelen har altså falt med 15 prosentpoeng, hvilket er en nedgang på 20 prosent. Foto: colourbox.com
Stadig færre velger nå biler med "diesel" på tanklokket. Seks av ti i august - mens det i fjor var tre av fire. Andelen har altså falt med 15 prosentpoeng, hvilket er en nedgang på 20 prosent. Foto: colourbox.comVis mer

Nå raser dieselsalget

August har vært nok en knallmåned for bilsalget. Og salget er høyere enn det var i fjor, da tallene også var høye.

Statistikken over nyregistrerte biler i august er nå tilgjengelig fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Der er det som vanlig mye spennende å lese.

En klar tendens nå er at kjøperne velger bensin (eller eldrift), fremfor diesel i stadig stigende grad. Vi konstaterte de første klare tegn til dette da vi gjorde opp status etter første halvår - men nå forsterkes tendensen ytterligere, og det kraftig.

I august hadde nemlig 60 prosent av alle nyregistrerte personbiler dieselmotor mens andelen i august 2011 var 74,5 prosent. Dieselandelen hittil i år er 67,7 prosent; i samme periode i fjor var den 74,8 prosent. Symptomatisk er det kanskje at nest mest solgte modell i august, etter VW Golf, var småbilen Toyota Yaris, som så å si selges utelukkende med bensin- eller hybriddrift.

Nykommere: Sommerens sterkeste

Kjøpefesten fortsetter

ANDELEN KRYMPER: Stadig færre nye biler som selges har dette emblemet. Foto: Porsche
ANDELEN KRYMPER: Stadig færre nye biler som selges har dette emblemet. Foto: Porsche Vis mer


Tallene må ses i sammenheng med et fortsatt stigende totalmarked - august har hatt en kraftigere økningstakt enn snittet så langt i år; altså ser vi så langt ingen tegn til svekking av bilsalget.

I august 2012 ble det registrert 11.790 nye personbiler, 2,8 prosent (+ 326) flere enn i august 2011. I forhold til gjennomsnittet for august måned de 10 foregående årene, er årets augusttall 33,9 prosent høyere (+2.984 biler). Hittil i år er det registrert 93.065 nye personbiler, det er 1.907 flere enn i samme perioden i fjor (+2,1 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elbil-økning

I august ble det registrert 428 (3,6 prosent) nye personbiler med elmotor. Hittil i år er det registrert 2.400 nye personbiler med elmotor, det er 1.372 flere enn i samme periode i 2011 (+133,5 prosent). Nissan Leaf var overlegent mest solgt, etterfulgt av trioen Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-Zero og Peugeot iOn.

VW Golf ned fra tronen

Stadig fler hybridbiler

Det ble registrert 700 (5,9 prosent) nye personbiler med hybriddrift i august, dette er 397 (+131,0 prosent) flere enn i august i fjor. Hittil i år er det registrert 3.386 nye biler med hybriddrift, dette er en økning på 24,6 prosent (668 biler) i forhold til samme periode i fjor.

Andelen med firehjulsdrift er stabilisert

I august ble det registrert 3.194 nye personbiler med firehjulsdrift, en andel på 27,1 %. I samme måned i 2011 var firehjulsdriftandelen 24,0 %. Hittil i år er firehjulsdriftandelen 28,4 %, mens den i samme periode i fjor var 26,1 %.

Vi vil se nærmere på hvilket merker og modeller som er vinnere og tapere på salgsstatistikken i august og så langt i år senere.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken