Statens vegvesen vil heretter informere deg om kjøretøykontroll i sammenheng med utsending av oblater. Du vil ikke lenger få noen spesifikk påminnelse om den periodiske kjøretøykontrollen. Foto: Per Ervland
Statens vegvesen vil heretter informere deg om kjøretøykontroll i sammenheng med utsending av oblater. Du vil ikke lenger få noen spesifikk påminnelse om den periodiske kjøretøykontrollen. Foto: Per ErvlandVis mer

Nå må du huske det selv

Heretter må du selv følge med på når bilen din skal inn på EU-kontroll.

Det viser seg nemlig nå at Statens Vegvesen i slutten av september i år sluttet å sende ut påminnelser om "periodisk kjøretøykontroll", eller EU-kontrollen som den ofte kalles.

- Dette gjorde vi av både økonomiske og miljømessige årsaker. Utsendingen av disse påminnelsene kostet rundt fem millioner kroner årlig. Dessuten genererte utsendelsen store mengder papir i form av selve påminnelsen og konvolutten, sier Trond Robert Larsen, juridisk rådgiver i Seksjon for transporttilsyn i Statens Vegvesen Vegdirektoratet.

Lett å finne ut

I stedet har Vegvesenet bestemt seg for å gi bileiere denne informasjonen i sammenheng med utsendelsen av oblatene som foregår i perioden juni til august hvert år.

- Dessuten kan du lett finne ut når din bil skal til kontroll, både på våre internettsider og via SMS, sier Larsen, og legger til:

- Det er viktig å minne om at eier uansett har plikt til uoppfordret å fremstille kjøretøyet til kontroll slik at det kan bli kontrollert og godkjent til riktig tid.

Vil fortsatt purre

Men hvis du likevel skulle glemme å gjennomføre den periodiske kjøretøykontrollen, vil Vegvesenet også i fortsettelsen gi deg litt hjelp på veien. Etaten vil nemlig fortsatt sende ut en purringer til dem som ikke gjennomfører EU-kontrollen innen fristens utløp. Disse vil motta et brev som inneholder informasjon om at bilen vil bli avskiltet hvis kontrollen ikke gjennomføres innen én måned etter den opprinnelige fristen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mildt ris bak speilet

Konsekvensene av å gi blaffen i EU-kontrollen er forøvrig overraskende lite dramatiske. Det eneste man risikerer, er at bilen blir avskiltet i sammenheng med teknisk kontroll eller lignende. Det er faktisk ikke noe gebyr eller forelegg knyttet til å kjøre omkring med en bil som ikke har gjennomført pålagt periodisk kjøretøykontroll.

Likevel fare for bot

Trond Robert Larsen er imidlertid ikke helt enig i at det nærmest er risikofritt å hoppe over EU-kontrollen:

- Hvis det i sammenheng med kontroll avdekkes alvorlige feil og mangler ved kjøretøyet, blir dette rutinemessig fulgt opp med anmeldelse i tillegg til avskiltingen. Den som bruker kjøretøy som ikke er kontrollert og godkjent innen utløpet av kontrollfristen risikerer altså - i tillegg til avskiltningen og bruksforbudet - å bli bøtelagt for å ha brukt kjøretøy som er i en slik forfatning at det er til unødig fare eller ulempe, sier Larsen.

Her kan du raskt finne ut når din bil skal inn til periodisk kjøretøykontroll:

Kilde: Trond Robert Larsen, juridisk rådgiver i Seksjon for transporttilsyn i Statens Vegvesen Vegdirektoratet.

Les også:

  • DinSide Motors juveler
  • Artikkelen ble første gang publisert 7. november 2009