<strong>MILJØGRENSER:</strong> 1. november kuttes farten på flere strekninger. Foto: Colourbox.com
MILJØGRENSER: 1. november kuttes farten på flere strekninger. Foto: Colourbox.comVis mer

Nå kuttes farten - igjen

Fra 1. november skal du kjøre saktere her.

Tirsdag 1. november kuttes farten på noen av landets mest trafikkerte byveier. Deler av riksveg 4, Ring 3 og E18 i Oslo får redusert hastighet fra 80 til 60 km/t. Hastighetsendringen skal bestå helt frem til 15. april. Men den gjelder ikke hele døgnet på alle disse strekningene.

På E18 fra Framnes (Operatunnelen) til Lysaker gjelder fartsreguleringen kun på hverdager i tidsrommet 06.00 - 22.00. Miljøfartsgrensen på denne strekningen blir regulert med elektronisk variable skilt. Så her gjelder det å følge med!

Trøbbel for Oslo-trafikantene: Gigantkrysset forsvinner, slik må du kjøre nå

Kutt i svevestøv

Hensikten med fartskuttet er å redusere konsentrasjonen av svevestøv langs disse veiene som et ledd i å bedre luftkvaliteten. Dårlig luftkvalitet gir helseskader som luftveislidelse, hjerte- og karsykdommer i tilegg til økt dødelighet.

Gry Larsen, overingeniør ved Statens vegvesen, sier i en melding fra Statens vegvesen at miljøfartsgrensen bidrar til reduksjon av helsefarlig svevestøv. Dessuten skal biler som kjører saktere slite mindre på asfalten, noe som også skal gi mindre svevestøv.

Køprising kan bli innført der du bor: Reglene for rushtidsavgift klare

Men får du bot?

Fartsgrenser skal overholdes. Men det er slett ikke klart om du blir straffet for brudd på disse miljøfartsgrensene. Politiet har nemlig grunnet usikkerhet omkring regelverket, ikke bøtelagt førere som har brutt miljøfartsgrensen. Nettavisen skrev tidligere i oktober at mens man venter på avklaring fra Riksadvokaten, vil fotoboksene på disse strekningene være ute av funksjon, og førere vil ikke bli stoppet av politiet før de forbryter seg mot de ordinære fartsreguleringene på strekningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens vegvesen sier det ikke er ønskelig å skilte lengre strekninger med dynamisk skilting, men har altså valgt dette som løsning for miljøfartsgrensene langs E18.

Les også: Så høy blir boten om du bryter trafikkreglene

Piggdekkavgift også

Det er ikke bare fartsreduksjoner som tas i bruk for å kutte mengden av svevestøv i tettbygde strøk. Også salting og renhold av veien skal bidra til reduksjon av svevestøv.

Dessuten har flere byer innført piggdekkavgift for å redusere bruken av denne dekktypen, som sliter mer på asfalten enn piggfrie vinterdekk. Og avgiften må også betales fra 1. november.

I år er det kjørende i Oslo og Bergen som må betale. Det har tidligere vært piggdekkgebyr også i Trondheim, men gebyret ble opphevet forrige sesong, og trønderne slipper dette også i år.

Piggdekksesong: Viktige datoer og regler