Årsavgiftsregningen kan være kjip å glemme. Foto: COLOURBOX
Årsavgiftsregningen kan være kjip å glemme. Foto: COLOURBOXVis mer

Nå kommer purringen

282.968 har ikke betalt årsavgiften i tide.

I løpet av den kommende måneden sendes årets oblater ut fra Statens vegvesen. For å unngå avskilting og ekstra gebyrer, må du ha dette oblatet. Og for å få det, må du ha betalt årsavgiften og forsikringen for bilen. Fristen for å betale årsavgiften gikk ut 20. mars, og du er ansvarlig for å betale selv om regningen ikke har kommet i posten.

Les også: Er du en av dem som slipper unna?

Tidligere i mai var det hele 446.097 biler der eierne ikke lå an til å motta nytt oblat. Det melder Statens vegvesen.

Dette mangler per 7. mai:

  • 303.217 har ikke betalt årsavgift
  • 135.865 har ikke godkjent EU-kontroll
  • 100.825 biler mangler forsikring
  • 19.578 biler er meldt stjålet
  • 56.982 biler er solgt og ennå ikke omregistrert.
Er din bil en av disse, må du ordne opp i forholdene innen 30. juli om du vil slippe å ta turen om trafikkstasjonen.

– Alle bileiere som vet de har alle forhold knyttet til bilen i orden kan ta det med ro fram til slutten av juni. Hvis de ikke har fått oblatene da, må de kontakte en trafikkstasjon, sier Ivar Fjeldberg i Statens vegvesen i en pressemelding.

Betal purringen innen 22. mai

Etter at vegvesenet har fått sine tall fra Tollvesenet, har flere tusen bileiere betalt årsavgiften de har vært skyldig. De siste tallene fra Tollvesenet viser likevel at hele 282.968 krav om årsavgift ikke er betalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er årets oblatfarge. Foto: Statens vegvesen
Her er årets oblatfarge. Foto: Statens vegvesen Vis mer


Disse bileierne mottar nå purring med tilleggsavgift på 250 kroner. (50 kroner om årsavgiften din er på 390 kroner.) Blir ikke kravene betalt, går de til inkasso.

Les også: Kutt bompengeprisen

Har du ikke betalt? På Tollvesenets nettsider finner du mer info.

Klipper skilter i august

Oblatene setter du på bilen straks du har mottatt dem. Utsendingen starter nå med de høyeste postnumrene, og avsluttes i Østlandsområdet cirka 15. juni.

Skiltene vil normalt ikke klippes før 14. august, som er siste frist for å ha ordnet alle forholdene rundt rettighetene til oblatet. De siste utsendelsene vil imidlertid skje rundt 30. juli for etternølere.

– Men hvis det av en eller annen grunn foreligger en avskiltingsbegjæring på en bil i motorvognregisteret, blir den avskiltet i kontroll uavhengig av dato, forteller Fjeldberg.

En slik begjæring kan komme som følge av manglende EU-kontroll, ubetalt årsavgift, manglende forsikring eller store mangler som ikke er utbedret innen oppgitt frist.

Verstingene

Årsavgiften

Har du betalt? (Avsluttet)
Ja, for lenge siden(79%) 330
Nei, gjør det nå(14%) 57
Skylder ikke årsavgift(8%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flest krav om årsavgift går til bileiere i Akershus. Deretter følger Hordaland, Oslo og Rogaland. Totalt skal 3.261.797 biler få krav om årsavgift i år, og innkrevd beløp skal tilsvare 7.865.611.025 kroner, før tilleggsavgift.

De dårligste betalerne bor i Finnmark. Her får hele 10,4 prosent av de som har fått krav, en purring i posten. De følges tett av Vestfold, som har utestående krav blant 10,1 prosent. De soleklart beste betalerne bor i Sogn og Fjordane, der 6,9 prosent av kravene står ubetalte, melder Tollvesenet. Snittet for landet er at 8,7 prosent av årsavgiftskravene er ubetalte.