Mitsubishi kommer sterkt med ASX i sortimentet.  Foto: Knut Moberg
Mitsubishi kommer sterkt med ASX i sortimentet. Foto: Knut MobergVis mer

Nå kommer elbilene bakfra

Navnene på toppen av salgslista er kjente, men litt lenger ned kommer overraskelsene.

Ingen kan gjøre noe med Volkswagen Golf, som fremdeles er Norges klart mest solgte bil. Etter den følger Toyota Avensis, Toyota Auris og nye Volkswagen Passat. Ikke overraskende er det dermed også Volkswagen og Toyota som leder merkestatistikken, foran Ford og Volvo.

Den største overraskelsen finner vi på femteplassen, som Mitsubishi har inntatt med et solid byks i form av en salgsøkning på hele 160 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Den kompakte SUVen ASX selger godt og ligger på en åttendeplass på modellstatistikken. I tillegg er velkjente Outlander også med på å dra lasset, men også elbilen i-Miev har nå begynt å gjøre seg gjeldende på statistikkene.

El-power

Norges 10 mest solgte bilmodeller 
1.Volkswagen Golf
2.Toyota Avensis
3.Toyota Auris
4.Volkswagen Passat
5.Volvo V70
6.Nissan Qashqai
7.Ford Mondeo
8.Mitsubishi ASX
9.Volkswagen Polo
10.Skoda Octavia


Samlet sett utgjør elbilene en økende andel av nybilene, med 1,9 prosent av det totale salget i mars, i følge Opplysningsrådet for Veitrafikken. I tillegg kommer en hybridandel på 3,6 prosent. Det begynner med andre ord å bli en merkbar andel av nybilene som har en eller annen form for elmotor.

Det er for øvrig ikke bare Mitsubishi som har begynt å selge elbiler. Også Peugeot og Citroën har sluppet henholdsvis iOn og C-Zero. Disse utgjør et trekløver sammen med Mitsubishi i-Miev og svært lite skiller dem fra hverandre.

Flere på vei

Mitsubishi i-Miev har gitt elbilkjøperne et skikkelig alternativ til hverdagskjøring Foto: Mitsubishi
Mitsubishi i-Miev har gitt elbilkjøperne et skikkelig alternativ til hverdagskjøring Foto: Mitsubishi Vis mer


Til sommeren kommer også Nissan med sin større elbil Leaf, som vi allerede har testet, og da kan vi trolig begynne å snakke om enda større elbil-andeler. Og siden går det slag i slag med et stadig økende tilbud av elbiler. Men før noen kan utfordre Volkswagen og Toyotas mest populære modeller, går det nok enda en god del år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik sett er nok hybridbilene fortsatt et mer reelt alternativ for de fleste, og også her blir tilbudet stadig større. Ikke minst er mange spente på de såkalte plug-in-hybridene som kombinerer hybridenes rekkevidde med elbilenes nullutslipp på kortere turer. Opel Ampera er først ut allerede senere i år, mens Volvo V60 Plug-in Hybrid trolig kommer neste år.

Kilde: Opplysningrådet for Veitrafikken