<strong><B>LADER MENS DU KJØRER:</strong></B> El-biler kan få en ny vår (og vinter) med de smarte nederlandske motorveiene.
LADER MENS DU KJØRER: El-biler kan få en ny vår (og vinter) med de smarte nederlandske motorveiene. Vis mer

Nå kommer de smarte bilveiene

Lysende ideer på mer enn én måte.

Publisert
Sist oppdatert

En av de mest ubehagelig tingene med vinter er kombinasjonen av mørke veier og fukt som plutselig blir til is. Da er ikke engang Bambi på isen et godt nok bilde på hva som skjer med bilen når den begynner å skli.

I en nederlandsk design- og idékonkurranse har det nederlandske firmaet Studio Roosegaarde presentert en idé som er like enkel som den er smart.

Flere smarte veiløsninger: Fartsdemper som forsvinner

Selvlysende idé

Det vil si, de har strengt tatt presentert flere ideer i samme pakke. Utgangspunktet ligger i et fluoriserende pulver utviklet av firmaet, som blant annet kan brukes både på allerede eksisterende veimerking, og til å lage egne symboler som males på asfalten.

<strong><B>IKKE PÅ VILLE VEIER:</strong></B> Daan Roosegaarde fra Studio Roosegaarde til venstre og en representant for infrastrukturselskapet Heijmans, som skal bygge de smarte veiene.
IKKE PÅ VILLE VEIER: Daan Roosegaarde fra Studio Roosegaarde til venstre og en representant for infrastrukturselskapet Heijmans, som skal bygge de smarte veiene. Vis mer

Pulveret kan lyse så lenge som ti timer i strekk gitt at det lades tilstrekkelig med utelys i løpet av dagen.

– Det er som den selvlysende malingen du og jeg brukte som småbarn, bortsett fra at vi har samarbeidet med en malingsprodusent og virkelig flyttet på et par grenser. Nå er malingen nesten radioaktiv, sier designer Daan Roosegaarde til Wired UK.

Og det er ikke bare kantlinjer, delelinjer og midtlinjer som kan bruke denne malingen, Studio Roosegaarde har større planer enn som så. Hvis du tenker deg det mest glorete innpakningspapiret som havner i butikkene i månedene før jul, så får du en viss idé om hvor de vil hen.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Les også: Frontruten som viser vei

Varsler med symboler

Planen er nemlig å male bilder og symboler av for eksempel snøfnugg på veien. Disse symbolene blir kun synlig ved gitte metereologiske betingelser, som for eksempel ved bestemte temperaturer eller ved nedbør, og gir føreren kontinuerlig påminnelse om hvilke veiforhold han eller hun kan forvente.

Avstanden fra idé til realisering er for en gangs skyld svært kort. Allerede i løpet av midten av 2013 vil den nederlandske byen Brabant få sine første hundre meter med selvlysende vegmerking, og det er bare begynnelsen.

Les også: HUD kan øke trafikksikkerheten

I løpet av de neste få årene vil nederlandske veier også se smarte oppfinnelser som en egen induksjonsbasert fil som lader el-bilene mens de kjører, veilys som tennes idet bilen nærmer seg, og slukker etter den har passert, og dessuten veilys basert på vindkraft.

Studio Roosegaarde skal ifølge Wired UK ha så mange som 20 ulike ideer som i en eller annen form vil realiseres i løpet av de neste årene.

Synes du dette høres ut som en god idé? Si din mening i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer