Nå klipper de skilt uten gul lapp

Årets oblat er gul. Er du blant dem som har betalt alt du skal, men bare ikke har somlet deg til å sette oblatet på? Nå risikerer du at skiltet klippes selv når bilen står parkert.

Klippe klippe. I disse starter skarpsynte skiltjegere sin innsats. Denne gamle oblaten fant vi etter å ha sjekket kun syv biler...
Klippe klippe. I disse starter skarpsynte skiltjegere sin innsats. Denne gamle oblaten fant vi etter å ha sjekket kun syv biler... Vis mer

Nå klipper de skilt uten gul lapp

  1. Årsavgiftene 2006


Siste frist for å sette på kontrollmerkene var 14. august. Etter denne dato kan, i følge Tollvesenets hjemmesider, alle kjøretøy uten korrekt kontrollmerke avskiltes selv om alle forhold er i orden.
- Vi har folk som kjører rundt og sjekker hele året, opplyser tolloverinspektør Bjørn Langrud ved kontrollkontoret i Oslo, tollregion Oslo og Akershus. Tollvesenet er for øvrig ikke alene. Også politiet og Vegstasjoner foretar avskilting av biler.

Årsavgift, forsikring, EU-kontroll

Slik skal det ikke være.
Slik skal det ikke være. Vis mer


Oblatene på bilskiltene – årets farge er gul - er et tegn på at du har betalt årsavgiften, samt at du har forsikring og EU-kontroll i orden ved tidspunktet for utsending.

Betalte du årsavgiften i tide (15. mars), skal du ha fått den i posten en gang innen 1. juli. I følgebrevet med oblaten anmodes du om å feste den på bilens skilter uten unødig forsinkelse. Men det er det langt fra alle som klarer.

Feil oblat et klart signal

Gult er årets farge. 2007 betyr at det gjelder til neste frist i 2007.
Gult er årets farge. 2007 betyr at det gjelder til neste frist i 2007. Vis mer


- Du vet, oblaten er et veldig praktisk signal for oss når vi plukker ut biler til kontroll. Biler uten riktig farge på oblaten vinkes automatisk ut, påpeker Langrud. Han forteller at det ofte viser det seg å være en forglemmelse, at oblaten ligger i hanskerommet eller hjemme på kjøkkenet.
- Hva skjer da?
- Når Tollvesenet er ute på kontroll, har vi som regel PC med oss og kan sjekke registreringsnummeret mot kjøretøyregisteret. Så vi er forholdsvis pragmatiske. Men jeg vet ikke hvilke praksis de andre etatene utøver...
Langrud mener for øvrig at de godt synlige oblatene har en annen positiv signaleffekt, nemlig at det er så enkelt for naboen å følge med på om du har orden på tingene dine. Og da strekker folk seg ganske langt for å få tak i rett oblat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100.000 biler!

Men er du blant dem som ennå ikke har gul oblat på skiltene dine fordi du ikke har betalt, har du strengt tatt liten grunn late som du er overrasket. Allerede for halvannen måned siden ble det sendt ut vedtak om avskilting/registreringssperre for kjøretøy med ubetalt årsavgift.
- Det gjaldt den gang 117.734 norske biler, forteller kontorsjef Vidar Lillebo i Tollregion Oslo og Akershus, som er ansvarlig for å kreve inn pengene. Lillebo antar at det nok er mange som etter den tid har betalt. Hvor mange vet han først 15. september, for da sendes alle kravene over til Statens Innkrevingssentral.

Du kan betale på stedet

Det er fortsatt mulig å unngå avskilting selv om du ennå ikke har betalt. Men da må også påløpt tilleggsavgift betales. Dersom du blir stoppet i kontroll kan du unngå avskilting dersom du betaler på stedet. Tollvesenet krever da opp et gebyr på 900 kroner i tillegg. Men blir bilen faktisk avskiltet, da er gebyret hele 1.200 kroner for å få skiltene tilbake.

  • Her er satsene for årsavgiften i 2006