Mistet førerkortet?

Nå kan du melde inn tapt førerkort på nett

Du trenger ikke lenger å dra på trafikkstasjonen eller til politiet for å melde fra.

MISTET FØRERKORTET? Du kan bestille en midlertidig kjøretillatelse på nett, så du slipper å få bot om du blir stoppet i kontroll. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MISTET FØRERKORTET? Du kan bestille en midlertidig kjøretillatelse på nett, så du slipper å få bot om du blir stoppet i kontroll. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De fleste har nok forlagt førerkortet en eller annen gang, og noen har til og med måttet møte opp hos politiet eller på den lokale trafikkstasjonen med lua i hånda for å be om et nytt.

Hvert år mottar Statens vegvesen omlag 60.000 meldinger om tapte førerkort.

I Norge er det ulovlig å kjøre bil uten å ha med seg førerkortet. Dersom du blir stoppet og ikke kan fremvise gyldig førekort, får du en bot på 500 kroner.

- Nå kan du enkelt melde førerkortet tapt på vegvesen.no og slippe gebyr om du blir stoppet, sier Bujar Llukaj på førerkortkontoret i Vegdirektoratet.

Den samme tjenesten kan også brukes av yrkessjåfører om de skulle miste kompetansebeviset.

Midlertidig kjøretillatelse

Dersom du melder førerkortet tapt på vegvesenets nettsider, får du en midlertidig kjøretillatelse du kan printe ut. Sammen med gyldig legitimasjon sørger den midlertidige kjøretillatelsen for at du kan kjøre lovlig i både Norge, Sverige, Danmark og Finland i opptil tre måneder.

Om du etter fire uker ikke har funnet igjen førerkortet, så kan du bestille et nytt. Riktignok må nytt førerkort fortsatt bestilles på trafikkstasjonen.

- Vi jobber med å få en nettjeneste også for dette, og etter planen kommer den til neste år, sier Llukaj.

Digital fremtid

Statens vegvesen har i de siste årene jobbet for å bli mer tilgjengelig på nett og legger stadig flere tjenester ut på vegvesen.no.

I tillegg til å melde tapt førerkort, kan du blant annet også melde tapt vognkort, bestille time til oppkjøring og finne kjøretøyopplysninger på nett, samt levere salgsmelding.

LES OGSÅ:
Strammer inn helsekravene for førerkortet
Hva skal til for å få prikker på førerkortet?
Når bør eldre sjåfører fratas førerkortet?


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer