Slik ser det nye førerkortet ut. De som tar lappen for første gang, fornyer førerkortet eller får lagt til flere kjøretøyklasser, får utstedt dette fra og med 19. januar. Foto: Vegvesen.no
Slik ser det nye førerkortet ut. De som tar lappen for første gang, fornyer førerkortet eller får lagt til flere kjøretøyklasser, får utstedt dette fra og med 19. januar. Foto: Vegvesen.no Vis mer

Nå gjelder de nye reglene

I dag innføres EUs førerkortdirektiv i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Fra og med i dag innføres det en rekke nye regler for norske førerkort. Dette innebærer blant annet at alle nye sjåfører får førerkort med nytt utseende.

Dessuten blir aldersgrensen for flere av kjøretøyklassene endret.

>> Nå blir tilhengerlappen dyrere!

Her er alle endringene

Det er EUs førerkortdirektiv som er bakgrunnen for de nye reglene for norske førerkort og førerkortklasser.

Én av endringene går ut på å sette opp aldersgrensen for tung motorsykkel fra 21 til 24 år. Det blir også innført en ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel, med betegnelsen A2.

Også aldersgrensen for å kunne ta førerkort for lastebil og buss, klasse C og CE, blir satt opp fra 18 til 21 år.

Slik reglene har vært fram til nå, har alle etter fylte 70 år måttet ha med legeattest for at førerkortet skal være gyldig. Denne aldersgrensen flyttes til 75 år. Dessuten skal det fremgå av selve førerkortet at man har fått vurdert helsetilstanden av lege.

De med førerkort i klasse B for vanlig personbil, vil nå få mulighet til å kjøre med en tyngre tilhenger enn tidligere. Det krever et obligatorisk kurs på sju timer på en godkjent trafikkskole.

Les også: Fått et forenklet forelegg? Du bør faktisk kaste giroen!

Slik blir det nye førerkortet

Med de nye reglene innføres det også et helt nytt førerkort.

Årsaken til dette er blant annet krav om at bilde og signatur skal være oppdatert i forhold til personens aktuelle utseende og signatur. Dessuten skal førerkortet ha flere, nye sikkerhetselementer. Dessuten vil det nye førerkortet bli utstedt for inntil 15 år. Da må det fornyes med nytt bilde og signatur, men uten at sjåføren må ta noen ny prøve.

Det er de som tar førerkort for første gang, fornyer førerkortet eller utvider førerretten, som får utstedt den nye varianten av førerkortet. Også de som har førerkort fra før skal etterhvert bytte til det nye kortet, men dette vil ikke skje før om flere år, ifølge Vegvesenet.

– Vi vil gjennomføre en ordning slik at alle førerkort byttes inn, men dette vil ikke skje på mange år enda, har Kjell Solem, kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen uttalt til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer