Nå får bobilene billigere bompasseringer

Myndighetene endrer taksten fra 4 april.

<b>BLIR BILLIGERE:</b> For mange bobilentusiaster blir det nå billigere å reise på bilferie i Norge. Bompengebesparelsen kan komme opp i flere hundre kroner på enkelte strekninger.  Foto: NTB SCANPIX
BLIR BILLIGERE: For mange bobilentusiaster blir det nå billigere å reise på bilferie i Norge. Bompengebesparelsen kan komme opp i flere hundre kroner på enkelte strekninger. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 4.april skal bobiler likestilles med personbiler. Dette kan medføre betraktelig billigere bilferie for alle bobileierne.

- Regjeringen ønsker å redusere bompengebelastningen for bilistene. Som en del av det arbeidet reduserer vi nå bomtakstene for bobiler og tyngre personbiler, forteller samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Her betaler du mest for å kjøre

I dag betaler mange bobileiere vogntog-takst i bomringene, noe som betyr langt dyrere passeringer enn for personbiler.

- Nå endrer vi dette, og de fleste bobiler likestilles med personbiler, forteller samferdselsministeren.

Styrker Norge som destinasjon

- Jeg tror flere vil reise til Hitra og Frøya med bobil når de må betale 119 kroner, og ikke 595 som i dag. Et raskt regnestykke viser også at strekningen fra Oslo-Nordkapp vil gå ned fra 539 til 231 kroner, fortsetter han.

Solvik-Olsen håper denne endringen vil bidra til at nordmenn velger norske reisemål, i stedet for å benytte seg av svenske veier, og på den måten styrke norske serveringssteder og severdigheter.

LES OGSÅ: Her er landets dyreste bommer

M1 krever bombrikke

Endringene trer i kraft fra 4 april, og gjelder biler over 3500 kilo, som er registrert i kjøretøygruppe M1.

For at kjøretøyet skal registreres innenfor takstgruppe M1, må det ha elektronisk brikke med gyldig avtale.

Har du en utenlandsregistrert bil må du kontakte bompengeselskapet for å endre avtalen. Er bilen norskregistrert blir avtalen automatisk endret av bompengeselskapet.

LES OGSÅ: Autopassbrikken kan spare deg for flere tusen kroner i året

Gjelder ikke for ferger, ennå

Kontorleder og konstituert daglig leder Heidi Nilsen i Norsk bobilforening er veldig fornøyd med løsningen de nå har kommet frem til.

- Det har vært ønsket et mer rettferdig system lenge, og nå er vi endelig kommet igang.

- Foreløpig gjelder denne bestemmelsen bompengene, men det arbeides også mot en mer rettferdig løsning hva gjelder fergeoverganger. Det vil bli tatt opp neste gang vi setter oss ned, forklarer den kostituerte daglige lederen.

En av de som også har arbeidet med dette lenge, er Redaktøren i Bobil og Caravan magasinet, Bjarne Eikefjord.

- Vi har hatt dette på den politiske agendaen siden 2008, og er veldig fornøyde med at dette nå trer i kraft. I tillegg arbeider vi med saker som omhandler å øke fartsgrensen til 100 og 110 i gitte soner, samt de nevnte bestemmelsene som gjelder for fergetransporten, forteller Eikefjord.

Flere ferske motorsaker på Dinside