Nå er nye Subaru Forester klar

Nye Forester skal lanseres for det japanske og det amerikanske publikum først. Hit kommer den til neste år.

INGEN REVOLUSJON: Nye Subaru Forester, som skal vises i Los Angeles senere denne måneden. Den skiller seg noe fra modellene som kommer hit i første del av 2013, forteller importøren. Foto: Subaru
INGEN REVOLUSJON: Nye Subaru Forester, som skal vises i Los Angeles senere denne måneden. Den skiller seg noe fra modellene som kommer hit i første del av 2013, forteller importøren. Foto: SubaruVis mer

For DinSides trofaste lesere er dette ingen fullstendig nyhet. Vi kunne nemlig, for et par uker siden, vise dere bilder av den nye Foresteren, lekket i Japan.

Tidlig crossover

Nå er det offisielt: Subaru har selv offentliggjort de første bildene av fjerde generasjon av den til tider populære SUV-en. Forester startet ut i 1997 (vi så den det året på bilutstillingen i Stockholm), og den var da en slags snodig mellomting mellom terrengbil og stasjonsvogn - en slags forløper til det vi i dag kaller en crossover.

TEST: Oppgradert Subaru Forester

Folke-SUV

Dagens generasjon er imidlertid en typisk folke-SUV og vi likte den godt da den kom på markedet, men den er ikke svært konkurransedyktig lenger - det er svært mange sterke aktører som er kommet på banen siden den ble lansert. Dette har imidlertid Subaru helt greit klart å kompensere for med lanseringen av den Impreza-baserte Subaru XV (les vår prøvekjøring her). Nyheten er antakelig allikevel kjærkommen for forhandlerne, som dermed får to aktuelle produkter å spille på i folke-SUV-klassen.

FEM STJERNER: Subaru Forester
INGEN REVOLUSJON: Nye Subaru Forester, som skal vises i Los Angeles senere denne måneden. Den skiller seg noe fra modellene som kommer hit i første del av 2013, forteller importøren. Foto: Subaru
Lekket bilde av nye Forester i Japan Foto: ameblo.jp


Sterke konkurrenter

Den får imidlertid tøffe konkurrenter å bryne seg på blant de større bilene i folke-SUV-kategorien (større enn biler som ASX, RAV4 og Tiguan, for eksempel). Av de vi har prøvekjørt mest nylig kan vi nevne Mitsubishi Outlander, Honda CR-V og Mazda CX-5. Av andre sterke aktører vil vi fremheve koreaneren Kia med sin Sportage.

Bedre plass

Som vi allerede visste: Nye Forester vokser med 3,5 centimeter i lengden til 459,5 centimeter og med to centimeter i bredden til 179,5. Bilen er også høyere - den legger på 1,5 centimeter til 169,5 og - hvilket forklarer bedre plass i baksetet - akselavstanden er 2,5 centimeter lenger og måler nå 264 centimeter. I tillegg er bagasjerommet blitt en god del større i nykommeren.

Boksermotorer

Subaru Forester: Dagens modell. Foto: Cato Steinsvåg
Subaru Forester: Dagens modell. Foto: Cato Steinsvåg Vis mer


Vi forventer ingen revolusjon når det gjelder motorer; her til lands kan vi regne med boksermotorer, både bensin og diesel. Utslipp og forbruk vil nok gå noe ned. I Japan vet vi at det kommer to versjoner av den bensindrevne boksermotoren på to liter. En selvpustende med 148 hestekrefter og en turboladet på 280 hester. Vi regner med at i det minste førstnevnte vil komme til Norge, høyst sannsynlig flankert av en diesel-bokser.

Kommer til neste år

Angående Norge-lansering har vi vært i kontakt med importøren, som er relativt fåmælt inntil videre.

– Vi minner om at informasjonen om bilen som slippes har japanske spesifikasjoner, som skiller seg fra modellene vi skal ta inn til Norge første del av 2013, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge. – Vi kommer tilbake med mer informasjon om den norske lanseringen på et senere tidspunkt, avslutter Thrane.

.