Nå er nye Subaru Forester klar

Nye Forester skal lanseres for det japanske og det amerikanske publikum først. Hit kommer den til neste år.

INGEN REVOLUSJON: Nye Subaru Forester, som skal vises i Los Angeles senere denne måneden. Den skiller seg noe fra modellene som kommer hit i første del av 2013, forteller importøren. Foto: Subaru
INGEN REVOLUSJON: Nye Subaru Forester, som skal vises i Los Angeles senere denne måneden. Den skiller seg noe fra modellene som kommer hit i første del av 2013, forteller importøren. Foto: Subaru Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For DinSides trofaste lesere er dette ingen fullstendig nyhet. Vi kunne nemlig, for et par uker siden, vise dere bilder av den nye Foresteren, lekket i Japan.

Tidlig crossover

Nå er det offisielt: Subaru har selv offentliggjort de første bildene av fjerde generasjon av den til tider populære SUV-en. Forester startet ut i 1997 (vi så den det året på bilutstillingen i Stockholm), og den var da en slags snodig mellomting mellom terrengbil og stasjonsvogn - en slags forløper til det vi i dag kaller en crossover.

TEST: Oppgradert Subaru Forester

Folke-SUV

Dagens generasjon er imidlertid en typisk folke-SUV og vi likte den godt da den kom på markedet, men den er ikke svært konkurransedyktig lenger - det er svært mange sterke aktører som er kommet på banen siden den ble lansert. Dette har imidlertid Subaru helt greit klart å kompensere for med lanseringen av den Impreza-baserte Subaru XV (les vår prøvekjøring her). Nyheten er antakelig allikevel kjærkommen for forhandlerne, som dermed får to aktuelle produkter å spille på i folke-SUV-klassen.

FEM STJERNER: Subaru Forester
INGEN REVOLUSJON: Nye Subaru Forester, som skal vises i Los Angeles senere denne måneden. Den skiller seg noe fra modellene som kommer hit i første del av 2013, forteller importøren. Foto: Subaru
Lekket bilde av nye Forester i Japan Foto: ameblo.jp


Sterke konkurrenter

Den får imidlertid tøffe konkurrenter å bryne seg på blant de større bilene i folke-SUV-kategorien (større enn biler som ASX, RAV4 og Tiguan, for eksempel). Av de vi har prøvekjørt mest nylig kan vi nevne Mitsubishi Outlander, Honda CR-V og Mazda CX-5. Av andre sterke aktører vil vi fremheve koreaneren Kia med sin Sportage.

Bedre plass

Som vi allerede visste: Nye Forester vokser med 3,5 centimeter i lengden til 459,5 centimeter og med to centimeter i bredden til 179,5. Bilen er også høyere - den legger på 1,5 centimeter til 169,5 og - hvilket forklarer bedre plass i baksetet - akselavstanden er 2,5 centimeter lenger og måler nå 264 centimeter. I tillegg er bagasjerommet blitt en god del større i nykommeren.

Boksermotorer

Subaru Forester: Dagens modell. Foto: Cato Steinsvåg
Subaru Forester: Dagens modell. Foto: Cato Steinsvåg Vis mer


Vi forventer ingen revolusjon når det gjelder motorer; her til lands kan vi regne med boksermotorer, både bensin og diesel. Utslipp og forbruk vil nok gå noe ned. I Japan vet vi at det kommer to versjoner av den bensindrevne boksermotoren på to liter. En selvpustende med 148 hestekrefter og en turboladet på 280 hester. Vi regner med at i det minste førstnevnte vil komme til Norge, høyst sannsynlig flankert av en diesel-bokser.

Kommer til neste år

Angående Norge-lansering har vi vært i kontakt med importøren, som er relativt fåmælt inntil videre.

– Vi minner om at informasjonen om bilen som slippes har japanske spesifikasjoner, som skiller seg fra modellene vi skal ta inn til Norge første del av 2013, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge. – Vi kommer tilbake med mer informasjon om den norske lanseringen på et senere tidspunkt, avslutter Thrane.

.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!