Nå er det flere ladestasjoner i Nord-Norge

På en uke monterte de åtte ladestasjoner mellom Trondheim og Nordkapp.

<b>ELBILFORKJEMPER:</b> Frederic Hauge i Bellona uttaler at han var lei av å sitte i møter om infrastruktur for elbil.  Foto: ALL OVER PRESS
ELBILFORKJEMPER: Frederic Hauge i Bellona uttaler at han var lei av å sitte i møter om infrastruktur for elbil. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trodde du at elbiler og ladestasjoner bare er for de som bor fra Trondheim og sørover? Da må du tro om igjen.

For å sikre mulighet for at også elbilistene kan kjøre videre nordover, uten nevneverdig rekkeviddeangst, har Bellona, Sønnico og Salto gått sammen om å innstallere åtte ladestasjoner på ruten mellom Trondheim og Nordkapp.

- Nå er vi lei av å sitte i møter og snakke om infrastruktur, vi vet hva som trengs, så nå bare gjør vi det, sier Frederic Hauge, Bellona-leder og elbilentusiast.

Allerede på plass

Vel vitende om at det er tynt med ladestasjoner nord for Trondheim bestemte trioen seg for å gjøre noe med det. De ble derfor enige om å sette opp åtte stasjoner til å begynne med, og nå er stasjonene altså klare.

I motsetning til Tesla, som tilbyr gratis superlading til sine kunder, så blir disse med en betalingsløsning.

- Åtte ladestasjoner er satt opp på én uke, det betyr at med litt mer engasjement fra flere aktører kan vi få opp nok stasjoner til at alle typer elbiler kan krysse landet på langs uten rekkeviddeangst, oppfordrer Bellona-lederen på organisasjonens nettsider.

Men det må mer til

Strekningen mellom Trondheim og Nordkapp er på nesten 165 mil. Med åtte ladere på strekningen har du i overkant av 20 mil i snitt mellom hver lader.


Bare fra Trondheim til Namskogan er det 27 mil. For de fleste elbiler i Norge er dette minst 10 mil for langt.

At dette skal være nok til at du kan kjøre nordover uten rekkeviddeangst betinger dermed for de aller fleste at du også lader andre steder enn bare ved disse nylig monterte ladestasjonene. Men det er en start.

Åpner flere ladestasjoner

Kritiserer utbyggingen

Samtidig gir Bellona-lederen Transnova et spark på skinnleggen etter at de ikke har tatt de nordligste fylkene med i sin nylig fremlagte strategi for utbygging av ladeinfrastruktur i Norge.

- At ikke Nord-Troms og Finnmark inngår i planen viser at det ikke er en nasjonal strategi, fastslår Hauge.

Passer de fleste

Ladestasjonene er med Type-2-uttak, og kan derfor lade nær sagt enhver moderne elbil.

RIMELIG Å INNSTALLERE: Hedda Heyerdahl i Salto sier at ladestasjonene er rimelige å sette opp. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN/AUTOFIL
RIMELIG Å INNSTALLERE: Hedda Heyerdahl i Salto sier at ladestasjonene er rimelige å sette opp. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN/AUTOFIL Vis mer


- De er forholdsvis rimelige å etablere, og gir sikker og bekvem lading på inntil 22 kW, sier Hedda Heyerdahl i Salto Ladestasjoner AS ifølge bellona.no.

Hele prosjektet har fått navnet e-Route 71°, og alle aktørene de kontaktet i forbindelse med prosjektet sies å ha vært positivt innstilt. Hauge forteller at spesielt hotellene har meldt om stor etterspørsel etter lademuligheter.

Vi har sjekket prisene: Svinedyre ladekabler

Her finner du de nye ladestasjonene

ÅTTE NYE: Her finner du de nye ladestasjonene. ILLUSTRASJON: BELLONA.NO
ÅTTE NYE: Her finner du de nye ladestasjonene. ILLUSTRASJON: BELLONA.NO Vis mer


Namsskogan: Namsskogan Hotell, 7892 Trones – 2 ladere på 7,4kW

Mo i Rana: Comfort Hotell Ole Tobias, Thora Meyersgate 2, 8622 Mo i Rana – 1 lader på 7,4kW. Telemix/Telehuset Mo i Rana, Mellomvika 13, 8622 Mo i Rana – 2 ladere på 22kW

Fauske: Storgaten 82, 8200 Fauske– 2 ladere på 7,4kW

Narvik: Rica Narvik Hotell, Kongensgate 33, 8500 Narvik – 2 ladere på 22kW

Målselv: Målselv Fjellandsby, 9321 Moen – 2 ladere på 22kW

Tromsø: Jekta Storsenter er Heiloveien 19, 9015 Tromsø – 2 ladere på 22kW

Alta: Rica Alta Hotell, Løkkeveien 61, 9509 Alta – 2 ladere på 22 kW

Honningsvåg: Rica Bryggen Hotell Honningsvåg: Vågen 1, 9750 Honningsvåg – 2 ladere på 7,4kW