Vann i spylervæska?

Nå bør du sjekke spylervæska

Om du fortsatt spyler rutene med nødløsningen fra i sommer bør du være rask med å bytte den ut. Fryser væska i systemet, kan det bli dyrt å fikse.

<b>DÅRLIG SIKT:</b> Dårlig sikt skaper ofte farlige situasjoner. Sørg for å ha tilstrekkelig med spylervæske når du skal på tur. Foto: NTB SCANPIX
DÅRLIG SIKT: Dårlig sikt skaper ofte farlige situasjoner. Sørg for å ha tilstrekkelig med spylervæske når du skal på tur. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en situasjon vi alle har vært i flere ganger. Du er på vei hjem fra jobb eller hytta, riksveien er saltet og alle ruter begraves i et lag med veisalt og møkk.

Vips, så er det full stopp på spylervæskeflyten og frontruta er umulig å se gjennom.

Les også: Spylervæske på pumpe?

Gjerrig om sommeren, straffes om vinteren

De fleste spylervæskene du får kjøpt i dag kommer på kanne og skal ikke fryse før det er under 15 minusgrader, men små trange slanger og utvannet væske kan by på problemer før den tid.

- Om væsken fryser kan tanken og slanger sprekke – alt avhengig av hvor fleksible enhetene er. Vann som fryser utvider seg og hvis det ikke er plass til det, vil isen sprenge i stykker enheten, har Jan Ivar Engebretsen i NAF tidligere fortalt til Dinside.

Er du en av de som i sommer etterfylte med vann for å spare en 50-lapp, kan den raskt gå tapt om du ikke har etterfylt med væske som tåler minusgradene.

Les også: Lav sol og steinsprut? Slik unngår du dårlig sikt

Alternative metoder

Det er flere metoder for å få i gang spylervæsken igjen om den først er fryst.

Hårføner eller varmepistol var et triksene Engebretsen kom med, om du ikke har mulighet til å sette bilen i en varm garasje eller et parkeringshus.

Les også: En millimeter feiljustering kan skille liv og død

Skulle du ikke se noen annen løsning enn å fikse problemet selv, er varmt vann et annet forslag om du ikke tar med selve tanken inn i varmen.

Start med å helle varmt vann på utsiden av tanken og se om det hjelper. Gjør det ikke det kan du helle det i tanken for at det skal tine opp.

Om du da får i gang spyleren, er det viktig at du kjører en fullstendig sirkulasjon, så alt vannet kommer igjennom, for så å etterfylle med ny spylervæske som tåler temperaturen.

Er du allerede på veien når problemet oppstår: Sørg for å kjøre innom bensinstasjoner så ofte det lar seg gjøre for å vaske ruten. Å kjøre med nedsatt sikt kan straffe seg.

Artikkelen har også blitt publisert tidligere.