Nå blir det tvang

Mer enn 55.000 syndere får Statens innkrevingssentral på nakken.

Fra og med 14. august kunne skiltene dine ryke om du er av dem som ikke har betalt årsavgiften. Og det er ikke det at du har hatt dårlig tid på deg. 20. mars var fristen for å betale, og første purring kom i mai.

Men selv etter flere purrerunder melder nå Statens innkrevingssentral (SI) at 113.764 krav om betaling av årsavgift er innmeldt. Kravene er fordelt på 55.193 hovedkrav og 58.571 krav om tilleggsavgift til de som har betalt hovedkravet for sent.

Siste sjanse

- De som ikke har betalt årsavgiften til nå, får en siste sjanse til å betale. Alternativet er at vi bruker tvang får å få inn pengene, sier Per Waage, direktør for SI i en pressemelding.

Og hva betyr tvang? Jo, det kan for eksempel være trekk i lønn eller trygdeytelser.

- Vi har startet faktureringen av årsavgiftskravene, og sender ut rundt 4.000 krav i døgnet, sier Per Waage.

Trekk i lønn

Den som er registrert som eier pr. 1.januar i motorvognregisteret er den SI foretar tvangsinnkreving mot. Har du solgt bilen er du solidarisk ansvarlig med ny eier for kravet det året eierskiftet finner sted. Er bilen vraket er det heller ikke sikkert du slipper unna. For å bli ansett som vraket må kjøretøyet leveres enten til offentlig godkjent oppsamlingsplass for bilvrak eller til bilopphuggeri for vraking/hugging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik slipper du unna årsavgiften

Det året du har vraket bilen må du betale som følger:

  • Vraking i perioden 1/1 - 15/3: Ingen avgift ilegges
  • Vraking i perioden 16/3 - 30/6: Halv avgift må betales
  • Vraking etter 30/6: Full årsavgift betales.

Mange sliter med beløpene, og spør om avdragsordninger. Men svaret fra innkrevingssentralen er at det ikke innvilges avdrag.

Så hva bør du gjøre om du får et krav fra SI i postkassen? Betal, så slipper du å få pinlige trekk via jobbens lønningskontor.

Årsavgiften for 2009 er på 2.740 kroner for de fleste typer biler. I tillegg kommer tilleggsavgiften for forsinket betaling.

Les også: Bør du ta skaden på forsikringen?