Nå blir bilskiltene mer holdbare

Plastskiltene skal vekk.

<strong>FOR DÅRLIG:</strong> Plastskiltene har vi hatt i tre år, men blir nå byttet tilbake til aluminium. Foto: Redaksjonen
FOR DÅRLIG: Plastskiltene har vi hatt i tre år, men blir nå byttet tilbake til aluminium. Foto: Redaksjonen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du fått nytt registreringsskilt på bilen i løpet av de tre siste årene? Da har du sannsynligvis et skilt laget av plast. Disse har imidlertid vist seg å ha svakheter.

Plastskiltene sprekker lett, og er dessuten kostbare å resirkulere. Derfor får disse nå løpepass.

Fra nyttår vil skiltene bli produsert i aluminium, slik de ble tidligere. Aluminiumsskiltene har vist seg både mer holdbare og billigere å resirkulere.

Alle kan bytte

Fra 1. januar 2012 kommer alle nye skilter til å bli levert i aluminium. Det er ikke bare de som kjøper bil etter dette som kan få nye skilter. Ønsker du å bytte fra plast til aluminium, kan du gjøre det.

- De nye aluminiumsskiltene kan bestilles på alle Statens vegvesens trafikkstasjoner etter 1. januar, sier Ivar Fjeldberg på kontor for kjøretøyregistrering hos Vegdirektoratet i en melding fra Statens vegvesen.

Du beholder ditt gamle nummer, og skiltene ser ut som nå, med unntak at at tykkelsen på kanten rundt skiltplaten blir noe mindre.

Skal du ha nytt skilt til en personbil, koster et nytt sett cirka 120 kroner, og erstatningsskilt cirka 140 kroner.

Visste du at du kan velge hvor du vil registrere bilen? Dette bilskiltet er mest populært

Populære skilter

I løpet av første halvår i 2011 er totalt 2.543 skilttyverier anmeldt til politiet - en økning på 32 prosent siden 2007 og på hele 100,4 prosent siden 2002. Og aller verst er det i Oslo-området.

En av våre lesere fortalte tidligere i høst til DinSide at hun ble frastjålet skilter med nye, røde årsavgiftsoblat. Da var hun selv på jobb mens bilen sto parkert på Lørenskog stasjon utenfor Oslo.

– Politiet på Lørenskog sa at de fikk inn en til to slike anmeldelser om dagen. De stjålne skiltene skal antakelig bli solgt videre, bli brukt for å sende biler ut av landet eller for å skaffe til veie nye oblater, uten å betale årsavgift, forteller vår leser.

DinSide har også tidligere skrevet om utenlandske varebiler, som bruker stjålne norske skilt i forbindelse med smugling.

Tolk bokstavene: Hvilket land kommer bilen fra?

Mer personlig?

Mange land har muligheter for personlige bilskilt, og selv om det i Norge ikke virker å være prinsipiell motstand mot dette fenomenet fra politisk hold, er slike skilt ikke en del av tilbudet til bileiere. Her må du ta de skiltene du får.

– Vi har ikke noe prinsipielt imot personlige bilskilt, men dette er et spørsmål om ressurser, ettersom en slik ordning medfører ekstraarbeid. Det er uansett opp til Samferdselsdepartementet å gjøre et endelig vedtak på dette, sa kommunikasjonsdirektør i Statens vegvesen, Sissel Faller, til DinSide i fjor.