Copyright Autograph Foto: Autograph
Copyright Autograph Foto: AutographVis mer

Mye data og uavhengige kilder

Å kjøpe bruktbil er ikke lett. Ulike biler har ulike svakheter, og mange feil kan være vanskelige å finne. De fleste av oss er ikke mekanikere, og vi vet derfor ikke hvor vi skal lete og hva symptomene er. Målet for våre bruktbilomtaler er nettopp å gjøre det lettere for deg.

Det er mye synsing når det gjelder bruktbiler, og det er mange rykter. Skal vi tro på disse, eller skal vi avskrive de som det de er? Stemmer det at italienske biler ruster, eller at franske biler ramler fra hverandre? Er japanske biler blikk, mens tyske representerer kvalitet?

Uavhengige kilder

For at vi skal kunne gi deg en så riktig fremstilling av virkeligheten som mulig er vi avhengige av å benytte kilder som er uavhengige. En bilimportør, eller fabrikk kan man ikke regne med gir alle opplysningene man er på jakt etter.
Vi hadde et problem når vi søkte etter troverdige kilder. Biltilsynet fører nemlig ikke noen statistikker over feil og mangler som de finner på biler som kontrolleres.
Heller ikke NAF kunne hjelpe oss. De har riktignok en oversikt, men den fikk ikke vi innsyn i.

Til utlandet

Copyright Autograph Foto: Autograph
Copyright Autograph Foto: Autograph Vis mer

Derfor måtte vi til utlandet, eller nærmere bestemt Tyskland. Vi benytter oss av to forskjellige kilder herfra. Både DEKRA og TÜV er uavhengige og pålitelige organisasjoner som tester biler.
Opplysningene fra disse to sammenliknes slik av vi kan gi deg oppdaterte og korrekte fremstillinger av vanlige feil og mangler.
Vi er klar over at det er en viss forskjell på Tyskland og Norge. Klimaet er ulikt og hastighetene på veiene er forskjellige. Allikevel mener vi at opplysningene vi får kan brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjeller

Sammenlikner du "resultatene" våre med din bil er det ikke sikkert at alt stemmer. Det har en logisk forklaring. Vedlikehold, kjørelengde og hvordan bilen har blitt kjørt er alle faktorer som påvirker bilens stand. Av de bilene som er testet finner man representanter fra alle leirer. Noen av bilene har blitt tatt godt vare på, mens andre knapt har sett innsiden av en verkstedshall, og kun kjenner vann fra de gangene det drypper fra himmelen.
Feilene det refereres til er allikevel hyppige, de har opptrådt i mange tilfeller og kan derfor defineres som en vanlig feil eller mangel.
Allikevel kan det hende at du finner biler som ikke har noen av feilene, eller som bare har noen. Sjelden vil du finne biler som har alle.

Kroner og øre

I nær fremtid vil vår prisdatabase være oppe å gå. Her vil du finne oppdaterte priser på brukte biler. Disse prisene samles inn av vår samarbeidspartner, Synergi informasjonsutvikling AS. Synergi er uavhengig av bilbransjen.
Hovedsakelig samler de inn priser fra bilforhandlere i Sør-Norge. Prisen som oppgis er en gjennomsnittspris av den prisen bilforhandlerne setter på bilen. I denne prisen er også omregistreringsavgiften inkludert.
For deg som forbruker betyr det at du lett kan se om bilen du ser på koster mer eller mindre enn gjennomsnittet.