MX-5 får platetak

Ingen biler har gitt Mazda så mye oppmerksomhet som den lille roadsteren MX-5. Hvorfor de nå velger å lage en versjon med sammenleggbart metalltak er ikke så lett å forstå.

Dagens MX-5 med stofftak.
Dagens MX-5 med stofftak. Vis mer
MX-5 får platetak


Alle de potensielle konkurrenten har gitt opp i budsjett-roadstersegmentet, og MX-5 råder grunnen alene. Den lille og kjøreglade toseteren appellerer til de som ønsker god gammeldags roadsterfeeling uten å måtte tilbringe tid med skiftenøkkel i hånden. MX-5 har vært en stor salgssuksess for Mazda, som har solgt over 700.000 eksemplarer av modellen.

Rykter om platetak

De aller fleste kabrioletene som dukker opp nå, spesielt i kompaktklassen, er såkalte kupé-kabrioleter - det vil si at de har et fast tak som bretter seg pent sammen og legger seg i bagasjerommet når man ønsker å kjøre toppløst. Ett eksempel mange kjenner er Peugeot 307 CC.

Kanskje det er den store bølgen av biler med denne takløsningen som har fått Mazda til å tro at de selv må tilby dette for å henge med. Det kan virke som at de har oversett ett poeng, det er først og fremst biler i andre klasser som har fått denne takløsningen.

Med unntak av Mercedes-Benz SLK holder de fleste produsenter på stofftak i sine sportslige kabrioleter. Flere av bilene i denne kategorien, BMW Z4 og Audi TT som eksempel, har imidlertid kupé-versjoner i tillegg, og kanskje Mazda tenker at de skal slå to fluer i en smekk.

Skjønner ikke

MX-5 får platetak
MX-5 får platetak


Bilbransjeavisen Automotive News Europe har vært i kontakt med større Mazda-forhandlere i Nederland og Tyskland, og de skjønner ikke hvorfor denne bilen dukker opp. De mener MX-5 i seg selv er en så spesiell bil, at salget ikke kommer til å gå opp, og at kundene ikke ønsker en slik modell.

Norge er vel kanskje av de få markedene hvor en slik versjon hadde vært berikende, kupé-kabrioleter er en fin oppfinnelse for vårt klima.

Det blir uansett spennende å se hva Mazda skal vise frem på bilutstillingen i London neste måned.

  • Vår siste test av Mazda MX-5.

    Her finner du mer Mazda-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder