Mus kan gjøre skader i bilen for mange tusen kroner

Det finnes løsninger - men styr for all del unna musegift!

<b>INGEN GOD IDÉ:</b> Her har mus vært på ferde - de tiltrekkes av matrester i bilen. Det kan fort bli en dyrkjøpt erfaring. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
INGEN GOD IDÉ: Her har mus vært på ferde - de tiltrekkes av matrester i bilen. Det kan fort bli en dyrkjøpt erfaring. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅSVis mer

At man transporterer kjæledyret sitt i bilen er en ting, men at andre dyr befinner seg i bilen er ikke ubetinget ønskelig. Vi har tidligere skrevet om de store problemene forårsaket av edderkopper, men mer aktuelt for oss er informasjonen vi har mottatt fra bilistorganisasjonen NAF, om gnagere.

De advarer nemlig om biltrøbbel forårsaket av mus, noe som kan bli ekstra problematisk siden det visstnok er museår i år.

Lokkes av varmen

Varm motor fra en parkert bil tiltrekker seg nemlig mus, kan NAF fortelle, og i år er det fire ganger flere mus enn normalt.

- I verste fall kan mus lage kortslutning i det elektriske anlegget. I et tilfelle kostet museskader 23.000 kroner i reparasjon, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Derfor dugger vinduene i bilen

Kommer lett inn

Veien fra motorrommet og inn i bilens kupé er ikke lang for en mus. Alle føringer fra motoren og inn i bilen går gjennom torpedoveggen. En mus trenger bare seks millimeter åpning for å komme gjennom, og da kan du risikere at den slår seg til inne i bilen.

Det er flere ting man kan gjøre for å unngå å få mus inn i bilkupéen. Start med dører og bagasjelokk. De må ikke stå oppe lenger enn i den tiden du er der.

Behøver du ha vinterdekk på nå?

Fjern matrester!

BRUK GJERNE FELLE: Jan Ivar Engebretsen, rådgiver i NAF, advarer derimot mot å bruke gift. Foto: NAF
BRUK GJERNE FELLE: Jan Ivar Engebretsen, rådgiver i NAF, advarer derimot mot å bruke gift. Foto: NAF Vis mer


Det er også viktig å ikke ha mat og frukt inne i bilen. Støvsugeren bør med andre ord være en flittig hjelper, siden matrester, kjeksrester, ja rester fra alt spiselig lokker til seg mus.

Siden det er mange gnagere i år, er det en god idé å sjekke motorrommet med jevne mellomrom.

  • Isolasjon av skumgummi over ledninger eller rør er en delikatesse for musene. Så sjekk at all isolasjon er som den skal være, og vær obs på småbiter under bilen eller i motorrommet som kan tyde på gnagerangrep.
  • Det er også smart å se etter muselort og om det er musereir i motorrommet.
- Det finnes også noen kjerringråd som fungerer. Legger man hvitløk eller greiner av einerbusker i motorrommet, holder man musene unna, hevder Engebretsen.

Skrem dem ut

DYR(T): Varm motor om vinteren tiltrekker mus - det kan fort bli dyrt. Foto: COLOURBOX
DYR(T): Varm motor om vinteren tiltrekker mus - det kan fort bli dyrt. Foto: COLOURBOX Vis mer


Er ulykken først ute er det flere ting som kan jage musene ut av bilen igjen. Musefeller inne i bilen og i motorrommet er en løsning.

En annen er å forsøke elektronisk museskremmer, tipser NAF. Disse kan gå på både batteri og 230-voltsanlegget. Bruker du museskremmer må du la dørene stå oppe og følge med så man ser at eventuelle små beboere kommer ut av bilen.

- Det man absolutt ikke må gjøre er å legge musegift inne i bilen. Da spiser musen den for så å gjemme seg. Råtten mus gir definitivt vond lukt i bilen, avslutter Jan Ivar Engebretsen.