Motor og sjøegenskaper

Båten het Askeladden Fighter 475. Motoren het Mercury F-50. En nærmest uslåelig kombinasjon.

Motor og sjøegenskaper

Murringen fra Mercurys firetakter er som en svak hvisking i sjøbrisen. Et lite dytt på gasspaken, og skroget planer pent utover i fjorden.

Baug eller spanskrør

Det har vært sagt før, og kan gjerne understrekes igjen: Når du skal telle plassene i en skjærgårdsjeep hopper du rett og slett bukk over de du måtte finne foran styrekonsollen. Hvorfor? Ta deg en tur midtfjords med en fartsglad kaptein bak rattet. Så setter du deg i baugen mens du venter på bølgene og høyt turtall. Etter følgende smertefulle eksperiment vil du sannsynligvis ha bedre assosiasjoner til ordet ”spanskrør” enn ”baug”.

Slik er det med de fleste skjærgårdsjeeper. Fighter 475 gikk imidlertid så mykt i de krappe motbølgene at jeg tok sjansen: Etter å ha bedt kapteinen slå av noen knop beveget jeg meg fremover i båten. Fem minutter senere hadde båten gitt meg så lite pryl at jeg forsto at dette skroget hadde usedvanlig gode sjøegenskaper, den beskjedne størrelsen tatt i betraktning.

Sjødyktighet mot det kjedsommelige

Turtall Fart Støy ved førersetet
1000 o/min 3,0 knop 61 db
2000 o/min 5,3 knop 72 db
3000 o/min 6,8 knop 79 db
4000 o/min 17,3 knop 83 db
5000 o/min 23,6 knop 86 db
5500 o/min 27,5 knop 87 db


Vel tilbake akter forsatte turen utover mot havgapet. Bølgene vokste og farten underskred aldri 25 knop. Skroget lå som støpt i vannet. Noen slag mot bølgene, ja vel. Litt sjøsprut over dekk, ja vel. Men aldri ubehagelig. Og i hvert fall ikke skummelt.

Når bølgene ikke kunne gi båten utfordringer nok måtte vi fremprovosere dem selv. Ekstremmanøver etter ekstremmanøver -- Fighter 475 oppførte seg eksemplarisk, nesten til det kjedsommelige. Båten føltes rett og slett større enn de 475 centimeterne Askeladden hevder den er.

Skrangling i gleden

Når virkeligheten spiller ut ess etter ess kan du trygt regne med at den også har en svarteper i bakhånd. Og svarteper kom: Hoppende fra bølge til bølge hørte vi den skranglete lyden fra sofaen vi satt på komme snikende. Mer om dette kan du lese her

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer