Motor og sjøegenskaper

En skjærgårdsjeep på 19 fot med en snill 100-hesteres firetakter i hekken bærer ikke bud om noen frydefull fartsopplevelse. Men ettersom hastigheten stiger parallelt med bølgehøyden blir tilværelsen vår alt annet enn kjedelig.

Motor og sjøegenskaper
Motor og sjøegenskaper

Yamarin kommer fra landet med de tusen innsjøer. Vi befinner oss nå der skagerrakhøsten møter sørlandsbrenningene. Fjernere fra en blikkstille innsjø går det knapt an å komme.

Uten hjemmelengsel

La det være sagt med en gang: 5910 Big Ride fikk ikke hjemmelengsel med det første. Nå passet vi riktig nok på å avklimatisere skroget grundig før vi introduserte det for Skagerrak. Ferden begynte i paddeflatt vann ved Tvedestrand. Den bensingjerrige 100-hesteren fra Yamaha sprutet av arbeidslyst. I løpet av få sekunder planet vi bortover høstspeilet i rundt 30 knop. Da vi endelig fant trimknappen løftet båten seg luftig over fargene, og GPSen insisterte på at bevegelsen kvalifiserte til 36,7 på den velkjente knopskalaen.

Bølgenes slående tilstedeværelse

Stille før stormen. Eller; stille før dønningene. For selv om vinden ikke var stort å sende hastetelegram til redaksjonen om, var bølgene slående tilstedeværende utenfor brenningene. Tro ikke at verken mannskap eller skip slapp unna en grundig omgang bank. Et skrog på 19 fot får bank i metershøye bølger. En naturlov uten unntak. Men 5910 Big Ride tålte julingen godt, og hadde tydeligvis ikke tenkt til å kast inn håndkleet før i 12. runde. Det gjorde derimot skipperen, etter atskillig færre runder i ringen.

175 hestekrefter

I ly av Lyngør nedtegnet vi konklusjonen: 5910 Big Ride er sjødyktigheten selv. Den tok bølgene etter læreboken, og klarte samtidig å holde oss tørre. Toppfarten på 36,7 knop, samt harmonisk vektfordelig, gjør at vi kårer Yamahas 100-hesters firetakter til et svært vellykket motorvalg. Likevel er vi ikke i tvil om at skroget også takler større krefter. Testosteronberusede stemmer har faktisk hvisket oss historier om hele 175 hestekrefter på akterspeilet. Denne motoriseringen kan vi imidlertid alt annet enn å anbefale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du nysgjerrig på hvordan Yamarin 5910 ser ut innvendig. Da bør du lese "Plass og innredning".