Motor og kupévarmer

Motorvarmeren kommer som standardutstyr på enkelte biler, eller du kan ettermontere den, enten selv eller hos et verksted. Motorvarmeren er et varme-element som monteres i motorblokka og varmer opp denne. Elementet tilkobles en vanlig stikkontakt via en utvendig kabel, så du må ha tilgang til strøm ved bilen. Du er altså avhengig å ha tilgang på en utvendig strømkilde hvis du skal ha noen nytte av en motorvarmer.

Motor og kupévarmer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Motorvarmeren gjør motoren varm, slik at du slipper å kaldstarte den. Kaldstart gjør skade på både motor og miljø. Én kaldstart sliter like mye på motoren som en kjøretur på 50 mil, og den slipper ut like mye skadelig eksos på den første kilometeren som på 50 mil med varm motor. Den varme bilmotoren bruker dessuten mindre bensin enn en kald motor.

Argumentene for å koble på en motorvarmer er mange; det er absolutt en fornuftig investering. Prisene på motorvarmere starter på rundt 600 kroner, men det avhenger selvfølgelig av hvilken motor du har, og hvilken type motorvarmer du velger. Får du varmeren montert hos en fagmann, kommer dessuten monteringskostnader i tillegg.

Motor og kupévarmer

Varm kupé

Med motorvarmeren blir altså motoren varm før start, og dermed får du raskere varme i kupeen, og det går raskere å bli kvitt dugg på vinduer. Du kan også montere en kupévarmer inne i kupéen som sørger for at det er varmt der når du setter deg inn. Denne kan også avhjelpe et dårlig fungerende varmeapparat i bilen. Du bør ha motorvarmer hvis du installerer en kupévarmer, da varm kupé kombinert med kald motor og kaldluft fra bilens vifteapparat forsterker dugg på vinduene i stedet for å avhjelpe det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kupévarmeren monteres til motorvarmerens ledningsnett, slik at kupévarmeren også bruker den utvendige strømkilden når denne er tilkoblet. Kupévarmere er tilgjengelige i forskjellige størrelser med varierende effekt. Prisen avhenger av størrelsen, men eksempelvis kan vi nevne at du får en ovn på 550-1100 watt til rundt 800 kroner.

Pakkeløsninger

Motorvarmeren og kupévarmeren kan tilkobles et tidsur, som gjør det mulig for deg å forhåndsprogrammere når forvarmingen av bilen skal starte. Du kan få kjøpt komplette bilvarmepakker, som i tillegg til motorvarmeren, kupévarmeren og tidsuret inneholder en batterilader som vedlikeholder batteriet. Batteriladeren kan være nyttig for de som oftest kjører kortere turer. Prisen på en slik pakke avhenger blant annet av motorens størrelse, kupévarmerens effekt, og om du ønsker å få det montert hos en fagmann eller ikke.

Monterer du selv, kan du få en komplett pakke for under 2500-3000 kroner. Hvis du får den montert hos en fagmann, vil det koste deg mellom 3000-5500 kroner.

Tilbake til sak om vannvarmer