Motor og kjøreegenskaper

Primera stasjonsvogn kommer med tre forskjellige motoralternativer: 1,8-liter og 2,0-liter bensin -- og en 2,0-liters turbodiesel. Vår testbil var utstyrt med den minste bensinmotoren.

Motor og kjøreegenskaper


Vi hadde altså en 1,8-liters bensinmotor plassert under panseret foran oss. Firesylindret, og med 114 hestekrefter. Dette er en helt ny motor i Nissan og Primera-sammenheng, lansert på det norske markedet i høst. Inntil nylig kunne man ikke høre Primera og 1,8-liter bli uttalt i samme åndedrag -- såfremt det ikke var snakk om en ren ønskeytring, da.

Rimelig i drift

Motoren er prydet med begreper som Nissan Direct Ignition System (direkte tenning) og Nissan Valve Timing Control System (variable ventiltider). Det første begrepet skal gi bedre drivstoffutnyttelse, mens det andre skal gi større utnyttbart dreiemoment ved lave turtall. Er dette bare store ord, eller er det noe i det?

På vår testtur ble vi gledelig overrasket over motorens egenskaper -- den er både ivrig og villig til å adlyde våre befalinger. Også drivstofforbruket var svært hyggelig: vår testbil brukte gjennomsnittlig 0,79 liter bensin per mil ved blandet kjøring, noe som er bra for en såpass stor bil.

Dårlig gearkasse og tilbakemeldinger

Vår testbil var utstyrt med en 5-trinns manuell girkasse. Primera stasjonsvogn fås også med en CVT-kasse, men da kun i kombinasjon med 2,0-liters motorene. Girkassen er, som motoren, nyutviklet og fersk på markedet. Verden går heldigvis stort sett fremover, men det skulle man ikke tro når man ser på denne nye girkassen, som er både trang og upresis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbakemeldingene fra hjul og understell kunne også vært mye bedre, men noe av de dårlige tilbakemeldingene kan også forklares ut i fra at det satt vinterdekk på bilen, som kan forringe tilbakemeldingene noe. Styreegenskapene opplevde vi som litt vinglete og svømmende.

Vi synes imidlertid at det er underlig at kjøreegenskapene er så forskjellige som det de er på stasjonsvognen vi testet og Nissan Primera Sport, som vi har testet tidligere. Denne testen finner du her.