Motor og kjøreegenskaper

Vil du ha bensinmotor i Voyager kommer den kun i kombinasjon med automatgir. 2,4-literen sliter i norsk landskap med å være sterk nok for automatgirkassen.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Resultatet er at girkassen leter etter kreftene fra motoren. Det blir mange girskift av sånt, og det er slitsomt.

Hyler

I marsjfart har motoren krefter nok, og en og annen forbikjøring går greit. Det er lett å godta at motoren hyler litt ved kickdown når en trailer skal passeres, men det er slitsomt når det skjer i utgangen av hver eneste sving på vei til hytta selv om pedalen stort sett holdes i samme posisjon.

Rekkefireren på 2,4 liter yter 147 hestekrefter ved 5.200 o/min, og har et maksimalt dreimoment ved 4.000 o/min på 285 Nm. Voyager har en egenvekt på 1.890 kilo, så det sier seg selv at det er så vidt motorkraften holder.

Ikke plass

En mulighet for å unngå for mye opp- og nedgiringer er å låse firetrinns-automatkassen i tredje gir. Problemet er at de med normal til lang benlengde da vil få girspaken i kneet.

Girskiftene går mykt for seg, og etter litt tilvenning går det å kjøre i byen uten at automatkassen skifter gir for hver hundrede meter.

Presis

Styringen er forbedret i Voyager, og styrefølelsen er mer ”europeisk” enn ”amerikansk”, det vil si at styrefølelsen har blitt mer direkte. Det hjelper godt at bilen er blitt stivere, med mindre krenging i svinger.

Det er langt mellom biler som leveres med bladfjærer, en løsning som er valgt i bakhjulsopphenget i Voyager. Bladfjærer forbindes gjerne med duving og sløv demping, men det er ikke påfallende i Voyager.

Stopper

ABS-bremsene fungerer tilfredstillende selv om de ikke er lette å ”fin-dosere”, men den store bilen er retningstabil ved harde oppbremsinger.

I en tungt lastet Voyager med automatgir er antispinn fornuftig utstyr. Voyager er utstyrt med en type antispinn som kobler seg ut når hastigheten passerer 56 km/t.

Amerikanske bilprodusenter har tradisjonelt lagt vekt på komfort, hvordan Voyager er på området kan du lese om i avsnittet Plass og komfort.