Motor og kjøreegenskaper

Volkswagen-konsernets 2,0-liters pumpedyse-motor har ingen problemer med å håndtere en Audi A6. Multitronic-kassen har mange sterke sider, men har likevel forbedringspotensial.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Motor og kjøreegenskaper


Dieselmotoren som sitter i A6 2.0 TDI er ikke en Common Rail-motor, men en såkalt pumpedyse-motor. Volkswagen-konsernet har nemlig, i motsetning til alle andre bilfabrikanter, valgt å bruke store utviklingsressurser på pumpedyse-teknologien, som i korthet går ut på at motorens kamaksler setter drivstoffet under trykk.

Pumpedyse-teknologien er mindre fleksibel enn Common Rail-teknologien og mange har derfor spådd at Volkswagen-konsernet etter hvert ville kutte pumpedyse-satsingen. Det har de også delvis gjort, de nye 2,7- og 3,0-liters dieselmotorene er nemlig Common Rail-motorer. 1,9-literen og 2,0-literen er imidlertid - sammen med den kjempemessige 5,0-liters V10-motoren - blant motorene som fortsatt fores via pumpedyse-teknologi fremfor en sentralt plassert høyttrykkspumpe.

God støyisolering

image: Motor og kjøreegenskaper


Pumpedysemotorene har tradisjonelt vært karakterisert ved hardere og mer støyete gange enn Common Rail-motorer. Stadige forbedringer har imidlertid ført til at 2,0-literen nå er mindre bråkete enn den var i starten. I A6 er i tillegg motorrom og kupé svært godt støyisolert, noe som fører til at lite motorstøy trenger inn til føreren. Den som står utenfor bilen, har imidlertid ingen problemer med å høre at det er en dieselmotor som knatrer og går under panseret.

Mer enn tilstrekkelig

I likhet med alle de andre modellene denne kraftkilden befinner seg i, yter den også i A6 140 hestekrefter. Maksimalt dreiemoment, 320 Nm, er på plass allerede ved 1.750 omdreininger.

image: Motor og kjøreegenskaper


Dette er gode nok ytelser til at motoren oppleves som svært kompetent i biler som Volkswagen Golf, Touran og Passat. Det som overrasker mer, er at kraftkilden også oppleves som mer enn tilstrekkelig også i store Audi A6. Vi opplevde både akselerasjon og fartspotensial som overraskende bra og erfarte at bilen også har god forbikjøringskapasitet.

Overraskende lett

Dette har sammenheng med at A6 er en lettere bil enn det man kanskje skulle tro. Med manuell girkasse veier ikke bilen mer enn 1.540 kilo, noe som betyr at den faktisk veier rundt 20 kilo mindre enn Volkswagen Touran.

Tre "automatkasser"

image: Motor og kjøreegenskaper


Audi tilbyr for tiden sine kunder tre ulike girkasser med automatmodus. Den tradisjonelle automatgirkassen kalles Tiptronic og er tilgjengelig i samtlige Audi-modeller. Audi A3 kan leveres med den nye, superraske halvautomatiske DSG-kassen, mens A4 og A6 tilbys med den trinnløse Multitronic-kassen. Vårt testeksemplar var utrustet med denne, som er basert på CVT-teknologi (Continously Variable Transmission). Det betyr at den, så lenge spaken står i Drive, ikke gjennomfører girskift i tradisjonell forstand.

Moped-følelse

Audi er en av svært få bilprodusenter, og den eneste premium-produsenten, som har satset på en CVT-girkasse i store biler. Dette har sannsynligvis sammenheng med det faktum at mange misliker teknologien, som trekker tankene mot mopeder og strikkmotorer. Det viser seg nemlig at de aller fleste, oss selv inkludert, foretrekker det tradisjonelle girskiftet, som i sterk grad bidrar til å skape opplevelse av akselerasjon.

Drive, Sport og manuell giring

image: Motor og kjøreegenskaper


Dette er åpenbart en problemstilling Audi er klar over. Derfor har de gjort mye for å motvirke nettopp mopedfølelsen. For det første har de gitt girkassen et eget Sportsprogram, som er plassert under Drive. Når Sport aktiveres, simulerer girkassen tradisjonelle girskift. Disse gjennomføres så raskt at de trekker tankene mot DSG-kassen. I tillegg kan spaken, når den står i posisjonen Drive, vippes til høyre, noe som gir føreren mulighet til selv å velge blant syv "gir".

Bruker tid

Den som kjører Audi A6 2.0 TDI Mulitronic har altså muligheten til å slippe unna trinnløsheten. Men Audi har ikke gitt seg med det. I tillegg har de programmert girkassen på en måte som kamuflerer moped-følelsen også når girspaken står i Drive. I motsetning til de fleste andre CVT-kasser, som umiddelbart spretter opp på maks turtall ved gasspådrag, er Multitronic-girkassen programmert til å bruke litt tid på vei oppover i turtallskalaen.

Først 4.000 o/min i 100

image: Motor og kjøreegenskaper


Ved fullt gasspådrag fra stillestående økes turtallet relativt raskt opp mot 3.000 omdreininger, et turtall motoren når i rundt 30 km/t. Men deretter går det saktere. Bilen er oppe i 50 km/t før turtelleren viser 3.500 o/min og først i 100 km/t er turtallet oppe i 4.000 o/min, der det blir liggende. Det betyr at en fører som gir gass fra stillestående først møter mopedfølelsen når 100 km/t er passert. Fordi dette som kjent er høyeste lovlige fartsgrense, vil de færreste komme i kontakt med strikkmotor-følelsen i det hele tatt.

Først 4.000 o/min i 130

Men Audi A6 selges selvsagt ikke bare i Norge. Derfor har Audi gjort enda flere programmeringer. Når man gir gass fra høyere hastigheter, tar det enda lengre tid før turtelleren legger seg på 4.000 omdreininger. Ved fullt gasspådrag fra 60 kilometer i timen, legger nålen seg først på 3.100-streken. Deretter beveger den seg sakte oppover og når ikke 4.000 o/min før i 130 km/t.

Vi har nå tatt utgangspunkt i fullt gasspådrag. Ved normalt og mer moderat gasspådrag vil de færreste merke noe til mopedfølelsen i det hele tatt.

Hva er vitsen?

image: Motor og kjøreegenskaper


Med så mye programmering for å unngå mopedfølelsen kan man imidlertid stille spørsmål om hva som er vitsen med Multitronic-girkassen. Hele filosofien bak CVT-teknologien er jo nettopp å utnytte motorens effekt-topp, som for 2.0 TDI-motorens vedkommende befinner seg ved 4.000 o/min. Det faktum at Audi har beveget seg så langt fra denne filosofien, tyder på at Audis markedsfolk har møtt på omfattende fordommer mot CVT-teknologien som sådan.

Resultatet er uansett at vi trivdes godt med Multitronic-girkassen, som altså i Sport-modus gjennomfører svært raske girskift både opp og ned. Girspaken glir lett i sjaltegaten og i 100 km/t legger turtallet seg på behagelige 1.700 o/min.

Treg i avtrekket

image: Motor og kjøreegenskaper


Perfekt er girkassen imidlertid ikke. For det første har den problemer med å takle det heftige dreiemomentet dieselmotoren produserer, noe som resulterer i treg igangsetting fra stillestående. Vi målte rundt 1,8 sekunder fra fullt gasspådrag til skyv i seteryggen. I løpet av denne tiden har A6en kun beveget seg en billengde og fartsmåleren viser kun 10 km/t.

Den trege takeoffen vil av mange kunne oppleves som irriterende, men er dessverre ikke særegent for Multitronic-girkassen. Vi har ennå ikke vært borti en kombinasjon av dieselmotor og automatkasse som gir like raskt avspark som bensinbiler med automatkasse.

Motorkveling

image: Motor og kjøreegenskaper


Det som er langt mer alvorlig, er at vi faktisk opplevde kveling - to ganger. Vi har aldri tidligere opplevd at en automatkasse har gitt motorkveling, og ble derfor svært overrasket over at noe slikt kunne skje. I begge tilfeller var motoren, som har svært høy kompresjon, kald - men den var forskriftsmessig glødet. Vi håper derfor for Audis skyld at det var noe feil med girkassen i bilen vi kjørte. Hvis ikke har Audi et stort problem. Kveling med automatgir er rett og slett uakseptabelt.

10,2 sekunder

Audi A6 2.0 TDI Multitronic veier 25 kilo mer enn samme bil med manuell girkasse. Likevel skal den klare 0 til 100 på 10,2 sekunder, én tidel raskere enn en ordinær A6 2.0 TDI. Til tross for at man altså mister mye tid i oppstarten, bekreftet våre uhøytidelige målinger at Audis tall synes ærlige.

Høyere forbruk enn manuell girkasse

image: Motor og kjøreegenskaper


Forbruket er imidlertid mer skuffende. Riktignok skal bilen klare seg med 0,67 liter per mil ved blandet kjøring, noe som absolutt er godkjent for en bil av denne størrelsen. Med manuell girkasse skal imidlertid bilen nøye seg med 0,63 liter per mil - 0,04 liter mindre. I Audi A4 2.0 Multitronic går forbruket i stedet ned med 0,01 liter når den manuelle girkassen erstattes av en Multitronic-kasse.

Den teoretiske rekkevidden er det imidlertid ingenting å si på. Takket være en 70-liters tank skal det være mulig å kjøre hele 104 mil mellom hver drivstoff-fylling.

Gode kjøreegenskaper

Bilens kjøreegenskaper har vært omtalt i en rekke tidligere A6-tester. Vi gjentar imidlertid at A6 er svært komfortabel, blant annet fordi hjulopphenget takler alle slags ujevnheter på en svært god måte. A6 2.0 TDI ligger tungt, godt og trygt på veien og oppfører seg svært stabilt og forutsigbart ved harde innbremsinger.

image: Motor og kjøreegenskaper


Både antispinn og antiskrens (ESP) arbeider raskt og effektivt, men kan om ønskelig kobles ut ved å holde ESP-knappen inne i tre sekunder. Da vil man oppdage at A6, som er forhjulsdrevet, tenderer til understyring ved gasspådrag i sving, men at denne tendensen er langt mindre fremtredende enn i forrige generasjon.

Det skal mye til å få hekken til å slippe, men når man på snøsubstituttet grus fremprovoserer bakhjulsslipp, vil man oppdage at bakparten kommer på en lat, trygg og lett kontrollerbar måte. Det samme gjelder ved bråslipp av gasspedalen i sving - lastvekselreaksjonen er forbilledlig håndterbar.

Er Audi A6 2.0 TDI Multitronic et godt kjøp? Og hva med konkurrentene? Les vår konklusjon her.