Motor og kjøreegenskaper

Med tanke på hvilke prøvelser TDV8-motoren utsettes for, gjør den en god jobb. Men også Range Rover TDV8 risikerer å bli frakjørt av normale familiebiler som utfordrer til lyskryss-duell.

TDV8-motoren, som er utviklet av Fords Premium Automotive Group (PAG), er faktisk en ganske spesiell kraftkilde. Blant annet valgte Ford å satse på et svært beskjedent slagvolum, nærmere bestemt 3,6 liter. Dermed snakker vi her om en av verdens minste serieproduserte V8-motorer.

Minst like interessant er det at Ford har klart å hente ut hele 640 newtonmeter fra det beskjedne slagvolumet. Dermed snakker vi om hele 176 newtonmeter per liter, eller 352 newtonmeter per 2,0 liter slagvolum.

Biturbo

Motor og kjøreegenskaper
Motor og kjøreegenskaper


Dette har de klart ved å utruste den langsmonterte V8eren med to turboladere, begge med variabel turbingeometri. Common Rail innsprøytning er selvsagt også på plass. Innsprøytningssystemet skaper inntil 1.700 bar trykk, som deretter føres direkte inn i sylindrene via piezo-elektriske dyser. Resultatet er altså at 640 Nm er på plass ved 2.000 omdreininger.

272 hestekrefter

Effekt-uttaket - 272 hestekrefter - er ved første øyekast ikke like imponerende. I hvert fall ikke når vi sammenligner med BMW, som henter ut utrolige 286 hestekrefter fra en 3,0-liters rekkesekser.

Vi snakker her om en motor med små sylindre og moderat slaglengde (88 mm). Det betyr at Ford - om de hadde ønsket - kunne ha valgt å tillate et høyt turtall - og dermed hentet ut langt høyere effekt.

Men Ford prioriterte åpenbart ikke effekt når de utviklet denne motoren. I stedet er motorstyringen lagt opp slik at maksimal effekt hentes ut ved 4.000 omdreininger, umiddelbart etterfulgt av girskift. Ford har altså prioritert dreiemoment i de lavere og midlere delene av registeret fremfor hestekrefter. Dette er forståelig med tanke på at vi her snakker om en bil med en egenvekt på hele 2.640 kilo.

9,2 sekunder?

Ifølge Land Rover skal 0 til 100-tiden nå ha kommet ned i 9,2 sekunder, en forbedring på hele 4,4 sekunder sammenlignet med TD6-utgaven. Gjennom våre uhøytidelige øvelser kom vi imidlertid aldri i nærheten av denne tiden og erfarte at rundt 11,0 sekunder nok er langt nærmere sannheten.

Treg i avtrekket

Motor og kjøreegenskaper


En av årsakene til at Range Rover TDV8 er tregere til 100 enn mange ordinære familiebiler, er at automatgirkassens momentomformer har et defensivt oppsett. Når man setter girspaken i Drive og trykker gasspedalen i bunn, går det mer enn 2,0 sekunder før skikkelig akselerasjon er et faktum. Vi fant etter hvert ut at denne forsinkelsen kan kortes ned med rundt 0,5 sekunder ved å velge førstegir "manuelt". Ved fullt gasspådrag fra stillestående velger nemlig girkassen å starte i andregir hvis den får bestemme selv. Men uansett hva vi prøvde, så fremsto bilen uansett som treg i avtrekket.

Trege girskift

I det hele tatt lot vi oss ikke imponere over sjalteredskapen, til tross for at girkassen er levert at velrennomerte ZF. Riktignok er selve spaken både pen og komfortabel å betjene. Og sjaltegaten oppleves som stram og presis. Det som ødelegger, bortsett fra de trege igangsettingene, er opplevelsen av trege girskift. I tillegg kommer det faktum at bilen ikke "henger" skikkelig på giret i moderat bratte oppoverbakker. Dermed blir man nødt til å bruke bremsepedalen eller det elektroniske håndbrekket, noe man etter vårt syn skal slippe i en bil med automatgirkasse.

Ikke det samme denne gangen

Motor og kjøreegenskaper


Da vi prøvekjørte den nye TDV8-motoren i Range Rover Sport i Marokko i fjor vinter, lot vi oss begeistre over den nye kraftkilden. Denne gangen satt vi igjen med et noe mer avmålt inntrykk. Vi satt liksom og ventet på en opplevelse som aldri dukket opp. Noe skikkelig skyv i seteryggen ble det aldri og vi følte behov for relativt lange, rette veistrekninger før vi tok sjansen på å kjøre forbi med denne bilen.

Gassresponsen oppleves generelt som treg og registeret er smalt. TDV8-motoren produserer nemlig ikke det typiske dieselskyvet mellom 1.500 og 2.000 omdreininger. I stedet opplevde vi at motoren måtte opp i 2.500 omdreininger før den våknet til liv, og da er det bare 1.500 o/min igjen til kassen legger inn girskiftet.

Kommer først til sin rett i stor fart

Motor og kjøreegenskaper


Men det er kanskje litt urettferdig å forvente noe mer når man vet at hver av de 272 hestekreftene har 9,7 kilo å slepe på - samt at motorkreftene skal gjennom både automatgirkasse og en rekke kraftig dimensjonerte akslinger før de omsider når ut til tunge 19-tommers hjul.

Og når bilen først har kommet seg opp i fart, oppleves den tross alt ikke som treg. I høye hastigheter oppleves den tidvis faktisk som rask. Dessverre må man opp i ulovlig høye hastigheter før denne følelsen dukker opp.

Moderat forbruk

Det som tjener bilen til ære, er at forbruket er relativt moderat. 1,12 liter diesel per mil ved blandet kjøring (og 299 g. CO2) er faktisk lite for en kar i supertungvektklassen. Og takket være en drivstofftank som rommer oppsiktsvekkende 105 liter, får bilen en teoretisk rekkevidde på voksne 85 mil.

Mange vil også la seg sjarmere av motorlyden. Riktignok kan den tidvis trekke tankene mot lastebiler når man befinner seg utenfor bilen. Det barske, buldrete og maskuline bildet som skapes under kjøring låter imidlertid pent i våre ører.

Elendige kjøreegenskaper

Motor og kjøreegenskaper


Vi har omtalt denne bilens kjøreegenskaper flere ganger tidligere, men gjentar at bilen fra et sportslig perspektiv må sies å ha elendige kjøreegenskaper. Range Rover oppleves kort og godt som tungkjørt og baljete, noe som blant annet har sammenheng med en usedvanlig dvask styring og voldsom krenging i kurvene. Føreren sitter svært høyt og fordi den ufølsomme styringen formidler så dårlig kontakt med forhjulene, oppleves det tidvis som om man ikke har kontakt med underlaget overhodet.

Aktivt antiskrens-program

Den som forsøker å kjøre inspirert vil oppdage at antiskrens-programmet har et svært defensivt oppsett. Dette kan være irriterende, men vi har full forståelse for at ESPen griper inn raskere enn i nesten noen annen bil. Alternativet kunne nemlig fort blitt ufrivillige besøk i grøfter og takrulling. Range Rover kan nemlig finne på å produsere svært dramatiske lastvekselreaksjoner.

Dårlige vinter-egenskaper

Motor og kjøreegenskaper


Vi opplevde denne gangen i tillegg at bilen ga et lite tillitvekkende inntrykk på vinterføre. Selv om Range Rover TDV8 kan skilte med svært kompetente bremser, tar det svært lang tid å få stopp på beistet når føret er glatt. Dette har selvsagt sammenheng med de omtalte 2,6 tonn. Det som overrasket oss mer, var at vi ofte fikk følelsen av å sveve oppå snødekte veier, noe som ga en ubehagelig følelse. I tillegg opplevde vi flere ganger at bilen begynte å drifte sideveis, uten at antiskrens-programmet forsto hva som var i ferd med å skje.

Vi tror imidlertid at forklaringen bak disse lite flatterende egenskapene først og fremst er dekkene som satt på den aktuelle testbilen. Disse var av typen Pirelli Scorpion Ice & Snow og i dimensjon 255/55-19. Med smalere vinterdekk av nordisk type regner vi med at disse gufne egenskapene vil være mindre fremtredende.

Ingen bybil

Motor og kjøreegenskaper
Motor og kjøreegenskaper


Range Rover er ikke bare en balje på landeveien. Den er også en skikkelig håndfull i byen. Blant annet må rattet dreies hele 3,5 runder fra utslag til utslag. Men hovedutfordringen er bilens bredde - 203 centimeter - noe som er problematisk både i trange gater og når man skal forsøke å parkere. Det faktum at bilen er 497 centimeter lang og 190 centimeter høy er heller ingen fordel i urbane strøk.

Komfortabel

Er altså Range Rover TDV8 en håpløs bil. Nei, ikke for den som har god plass rundt seg, som har en avslappet kjørestil og som vanligvis holder seg innenfor norske fartsgrenser. Slike mennesker kan nemlig nyte det faktum at Range Rover er en usedvanlig komfortabel bil. Ikke bare er interiøret proppfullt av luksus og godsaker, men luftfjæringen sørger for at alle slags ujevnheter pareres på en imponerende måte.

Rå i terrenget

I tillegg blir man eier av en bil med oppsiktsvekkende gode terrengegenskaper. Her snakker vi nemlig firehjulsdrift, senterdifferensialsperre, lavgirserie og variabel bakkeklaring. Velger man å heve luftfjæringen maksimalt, får bilen en markfrigang på hele 27,5 centimeter, noe som sørger for at bilen skal klare 70 centimeter vadedybde. Range Rover er også utrustet med et av verdens mest avanserte antispinn-programmer - Terrain Response. I tillegg kommer en svært velfungerende utforbakke-assistent og evnen til å klatre oppoverbakker uten gasspådrag i første lavgir. Det at Land Rover har prioritert terrengegenskapene så høyt, er hovedforklaringen bak den høye vekten og de svake kjøreegenskapene på vei.

Venturecam

Motor og kjøreegenskaper


Vi kunne ha skrevet side opp og ned om denne bilens terrengegenskaper, lekre interiør og morsomme detaljer. Vi nøyer oss imidlertid med å nevne at Range Rover er den eneste bilen vi vet om som leveres med et eget videokamera. Dette trådløse kameraet leverer bilder til en stor skjerm i midtkonsollen. Dermed kan føreren finne ut hvorfor venstre bakhjul sitter fast, eller om steinen foran venstre forhjul er forsérbar.

Hva koster Range Rover Sport TDV8? Og er den et godt kjøp? Les vår konklusjon her.