Mot ny europeisk bilgigant?

Fiat bekrefter nå at de er interesserte i å kjøpe Opel og Saab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiat er allerede i ferd med å kjøpe den hardt rammede amerikanske bilprodusenten Chrysler. Nå bekrefter Fiats styreformann Montezemolo at de er interesserte i å kjøpe også Opel. I så fall vil trolig også svenskenes Saab følge med. Dette vil i følge styreformannen skape en veldig sterk gruppe, som vil være blant de aller største i Europa, og ikke langt unna de største i verden.

Også toppsjefen i Fiat, Marchionne, er begeistret og beskriver en slik allianse som ”et ekteskap laget i himmelen”.

Felles plattformer

I praksis vil en slik sammenslåing naturligvis kunne føre til store synergieffekter med deling av plattformer og teknologi. Spesielt gunstig vil nok dette være for Chrysler som da ganske lett vil få et skikkelig løft på miljøsiden.

Fiat er store på mindre biler og kan gjerne tenke seg Opel og Saabs ressurser for bygging av større biler
Fiat er store på mindre biler og kan gjerne tenke seg Opel og Saabs ressurser for bygging av større biler Vis mer


Fiat er som kjent store i de mindre bilklassene. Opel og Saab har nok mer å bidra med i de litt større bilklassene. Totalt vil dette gjøre at man nok kan dele plattformer for alle selskapets minibiler, småbiler, kompaktklassebiler og mellomklassebiler, minst. I tillegg kommer fleksibiler og eventuelt SUVer. Også med tanke på fremtidige hybrider vil det være attraktivt å være flere merker samlet i et konsern.

Forhandlinger i gang

Foreløpig er det imidlertid for tidlig å si noe om utfallet i denne saken, men forhandlingene mellom Fiat og den tyske stat vil i alle fall begynne i dag, mandag.

Kilder: bbc.co.uk, autoblog.com

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!