Møt BMW Vision Efficient Dynamics

Miljø og fart kan kanskje forenes likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vision Efficient Dynamics heter denne bilen som BMW stiller ut i Frankfurt i disse dager. Det er en 2+2-seter, som det kalles når baksetet er skikkelig trangt. Det er også i første omgang en konseptbil.

Bilen er 4,6 meter lang og veier 1.395 kilo, men det er motorpakka og ytelser kontra utslipp som er mest i øyenfallende. BMW har alltid vært strenge på at miljøteknologi ikke skal gå på bekostning av ytelser og kjøreegenskaper, og den nye 320d som kommer nå, er et godt eksempel på det. 109 gram i CO2 utslipp samtidig som 0 til 100 holdes nede på 8-tallet er godkjent.

To elektriske motorer

Dieselmotoren i Vision Efficient Dynamics har effekt på 163 hestekrefter og gir 290 newtonmeter i dreiemoment. Den opererer i samarbeid med en elektromotor på bakakselen. Elektromotoren sitter mellom dieselmotor og dobbeltkløtsj-girkassen. Den har en jevn ytelse på 34 hestekrefter og en midlertidig toppytelse på 52 hester.


I tillegg får forakselen drift fra elektrisk motor nummer to. Den har en jevn ytelse på 82 hestekrefter. I tillegg har den en midlertidig ytelse på 114 hestekrefter i 30 sekunder og 141 hestekrefter i 10 sekunder. Dreiemomentet denne motoren kan produsere er maksimalt 220 newtonmeter.

0 til 100 går dermed unna på 4,8 sekunder og CO2-utslippet stopper på 99 gram.

Energilagringen foregår i en batteripakke som består av 98 litium-polymerceller. Den skal kunne lades helt opp på to og en halv time.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!