Morsomme bilskilt - men ikke for nordmenn

Amerikanerne har hatt dem i flere tiår, og selv svenskene kan skrive (nesten) hva de vil. Men hva med Norge?

<B>DEDIKERT:</B> Det finnes få grenser for oppfinnsomheten når en skal personifisere bilen og registreringsskiltet i USA.
DEDIKERT: Det finnes få grenser for oppfinnsomheten når en skal personifisere bilen og registreringsskiltet i USA. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske bilskilt sier ikke noe om eieren, de sier først og fremst noe om bilen. Her til lands har det aldri vært lov med såkalte personlige bilskilt, det vil si registreringsskilt som følger eieren istedenfor kjøretøyet.

I flere andre land, deriblant USA, har slike skilt vært lovlig i flere tiår, og i 2007 ble det anslått at det fantes 9.7 millioner kjøretøy med mer eller mindre festlige bokstav- og tallkombinasjoner foran og bak på bilen.

Millioner av brukere

KJENDIS: Slik så Ronald Reagans bilskilt ut.
KJENDIS: Slik så Ronald Reagans bilskilt ut. Vis mer

Og alle er med. Selv Ronald Reagan, USAs førtiende president, fikk behov for å identifisere seg selv med andre symboler enn
de som tilfeldigvis blir tilsendt fra veimyndighetene, og selv om "Gipper" ikke betyr noe for nordmenn, fikk Reagan i det minste minnet andre amerikanere om sin filmrolle som idrettslegenden George "The Gipper" Gipp.

Svenskene har også muligheten til å lage personlige bilskilt, men de er underlagt en viss sensur. Det har tydeligvis ikke tilfellet med skiltene i vår bildespesial under. I Sverige koster det 6.000 kroner for et registreringsskilt med egen vri, og alle inntektene går utelukkende til tiltak som skal forbedre trafikksikkerheten.

På vent i Norge

I Norge er disse skiltene derimot ikke lovlig, her bruker du de skiltene du får. Selv om det ikke virker å være noen prinsipiell motstand mot fenomenet blant politikere, har det ifølge kommunikasjonsdirektør i Statens vegvesen, Sissel Faller, ikke skjedd noen ny utvikling i saken i løpet av 2010.

- Nei, det har ikke skjedd noe nytt. Vi har ikke noe prinsipielt imot personlige bilskilt, men dette er et spørsmål om ressurser, ettersom en slik ordning medfører ekstraarbeid. Det er uansett opp til Samferdselsdepartementet å gjøre et endelig vedtak på dette, sier Faller.

I mellomtiden finner du kanskje trøst i en av de mange protestgruppene som finnes på Facebook, som for eksempel den norske gruppa "Personlig Bilskilt til Norge NÅ!!!". Den teller for øyeblikket teller over 23.000 medlemmer.

MOTTATT PURRING? Du er ikke den eneste...303.000 årsavgifter er fortsatt ikke betalt.
ENKELT BUDSKAP: Hyggelig hilsen til bilen som kommer bak...

Eller så kan du bla deg gjennom denne bildespesialen, som inneholder noe av det beste, og verste, du kan finne på amerikanske biler.

Synes du personlige bilskilt er en god idé? Hva ville du i så fall skrevet på ditt skilt?
Delta i debatten under!