Modeller og motorer: Mercedes-Benz

Har du full oversikt over de mer enn 30 Mercedes-Benz-motorene? Sannsynligvis ikke. Men i dag har du sjansen til å bli en Mercedes-spesialist.

Publisert
Sist oppdatert
SL
SL Vis mer
B-klasse
B-klasse Vis mer
CLK Cabriolet
CLK Cabriolet Vis mer
E-klasse
E-klasse Vis mer
A-klasse
A-klasse Vis mer
CL
CL Vis mer
ML
ML Vis mer
C-klasse Sportcoupé
C-klasse Sportcoupé Vis mer
CLS
CLS Vis mer


Det er mange årsaker til at det er vanskelig å tilegne seg et fullstendig overblikk over Mercedes-Benz-motorene. For det første er de mange. Mercedes-Benz-fabrikkene produserer nå drøye 30 personbil-kraftkilder, hvorav 12 dieselmotorer.

For det andre finnes flere av dem i ulike effektversjoner. For eksempel yter 55 AMG-motoren 360 hestekrefter når den befinner seg i SLK. Når den befinner seg i C-klasse og CLK kan man imidlertid glede seg over 367 hestekrefter.

Mange modeller

Mercedes-Benz har ikke bare en stor motorpalett. I løpet av de siste årene har også modellutvalget ekspandert hurtig. Modellrekken omfatter nå én småbil (A-klasse), to fleksibiler (Vaneo og B-klasse), tre sedaner (C-, E- og S-klasse), to stasjonsvogner (C- og E-klasse), to firehjulstrekkere (ML og utgående G-klasse), fire kupeer (C Sportcoupé, CLK, CL og CLS), tre kabrioleter (SLK, CLK og SL) og en supersportsbil (SLR). Snart kommer også den store flerbruksbilen R-klasse.

Ulike motoriseringer

Det er selvsagt ikke slik at alle disse opp i mot 20 modellene er tilgjengelige med de over 30 motoralternativene. Det å få klarhet i hvilke modeller som er tilgjengelig med hvilke motorer blir derfor en av utfordringene. For eksempel er S-klasse tilgjengelig både som 430, 500, 55 K AMG, 600 og 65 AMG. Kupéversjonen CL kan kjøpes med de samme motoralternativene - med unntak av 430-motoren. Sistnevnte motor er av en eller annen grunn utelatt for denne modellens vedkommende.

Forvirrende betegnelser

Det som i tillegg bidrar til forvirring, er det faktum at modellnavnene ikke alltid stemmer overens med motorenes faktiske slagvolum. For eksempel er det logisk å anta at 280 CDI-motoren har 2,8 liter slagvolum mens 320 CDI-motoren er en 3,2-liter. I virkeligheten har begge motorer 3,0 liter slagvolum. Det aller mest talende eksempelet er 1,8-literen, som har fått hele fire ulike navn avhengig av effektversjon: 160, 180 Kompressor, 200 Kompressor og 230 Kompressor.

Ulike motorer, samme betegnelse

Som om ikke de nevnte problemstillingene er forvirrende nok, har Mercedes-Benz i tillegg begynt å gi ulike motorer samme betegnelse. Når en C- eller E-klasse bærer betegnelsen 200 CDI, har de en 2,1-liters 122-hester under panseret. Samme betegnelse på en A- eller B-klasse derimot, betyr at bilene er satt opp med en 2,0-liters 140-hester.

Stadig nye motorer

Til tross for alle disse kompliserende elementene kunne det nok vært mulig å skaffe seg oversikt over den store motorpaletten - hadde den bare vært statisk. Men det er den selvsagt ikke. Tvert i mot lanserer Mercedes-Benz stadig nye motorer, for eksempel den nye 350-motoren som har fått plass i både C-klasse, E-klasse, ML, SLK og CLS. Samtidig må andre motorer finne seg å bli tatt ut av produksjon. Et eksempel er den gamle 320-motoren, som nå pensjoneres til fordel for en ny 2,8-liter.

Systematisk oversikt

Det er altså ikke gjort i en håndvending å tilegne seg full oversikt over de ulike Mercedes-motorene. Ved å systematisere motorer og modeller, øker imidlertid mulighetene. Og det er nettopp det vi har gjort. Ved å klikke på lenkene under finner du oversiktlige tabeller med tekniske data for samtlige Mercedes-Benz personbilmotorer.

 • Bensinmotorer
 • Dieselmotorer
 • Bilder av samtlige Mercedes-modeller

  Denne artikkelen er den første i en serie på tre. De kommende dagene vil vi bringe tilsvarende oversikter over Audis og BMWs motorpaletter. Hvis responsen blir god, vurderer vi å bygge ut artikkelserien med andre bilmerker, deriblant Ferrari, Lamborghini, Lexus og Porsche.

 • Audi: Modeller og motorer
 • BMW: Modeller og motorer
 • Porsche: Modeller og motorer
 • Bilder av samtlige Mercedes-Benz personbilmodeller finner du her.
 • Her finner du mer Mercedes-Benz-stoff:

 • Tester
 • Nyheter
 • Nybillanseringer
 • Spionbilder
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer