Mobiltelefon på bilturen: Til glede -- og til bekymring?

Mobiltelefonen kan bli et av dine nyttigste hjelpemidler på bilferien i Europa. Men husk på priser og regler – som varierer fra land til land.

En mobiltelefon i bilen kan spare deg for mye bry når du er på bilferie. Hvis bilen havarerer langs en travel autostrada eller på en øde fjellvei, er du ikke avhengig av andres assistanse for å tilkalle nødhjelp. Skulle uhellet virkelig være ute kan også politi eller lege tilkalles mer lettvint når du har mobiltelefon i bilen.

Men det er ikke bare bak rattet du har bruk for telefonen. Selv når du tusler rundt i en koselig Middelhavsby, er det greit å slippe å rote etter småpenger i riktig valuta når finner ut at du skal bestille bord på nabobyens beste restaurant den kvelden.

Dekning

Selv når du reiser fra land til land, har du dekning i nesten alle europeiske land med en GSM-telefon. Samarbeidet mellom AMPS (mobiltelefonsystemet som brukes i USA og noen andre land) og GSM (som brukes i Europa og store deler av resten av verden) gjør at du faktisk kan bruke GSM-telefonen din i alle verdensdeler.

Nå kommer også GPRS (General Packet Radio Service) i full fart ut på mobilmarkedet, og med pakkedatateknikken kan du om et par år få minst like rask Internett-forbindelse i bilen som på kontoret eller hjemme.

Sikkerhetstips

Mobiltelefon i bilen er praktisk, men den kan også være farlig hvis den ikke brukes riktig. Hvor ofte har du ikke sett folk som svimer frem og tilbake i kjørefilen sin, eller som følger dårlig med på trafikken rundt seg – og som selvsagt sitter med en mobiltelefon klistret til øret?

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å minske risikoen for trafikkulykker ved mobiltelefonbruk, bør du merke deg følgende sikkerhetstips:

 • Installer helst ”handsfree”-sett, slik at du kan ha begge hendene på rattet når du snakker på telefonen samtidig som du kjører bil.
 • Eller enda bedre, stopp bilen langs siden av veien – eller på annet trygt sted – mens du bruker mobiltelefonen.
 • Hvis du ikke har ”handsfree”-oppsett, så legg telefonen lett tilgjengelig mens du kjører. Da kan du svare relativt lettvint, og svinge inn til siden av veien for å prate videre. Hvis du ikke har telefonen fremme når den ringer, så begynn ikke å rote rundt i vesker eller stirre bak i baksetet for å finne telefonen mens du kjører!


 • Hvis du benytter telefonen mens du kjører, så husk å holde øynene på veien og konsentrer deg om bilkjøringen!
 • Senk hastigheten mens du bruker telefonen, slik at du fremdeles klarer å følge med på hva som skjer i trafikken (det er lett å bli distrahert av samtalen, volum, skurring, knapper, osv).
 • Unngå å benytte telefonen i tett trafikk og på svingete eller glatte veier. Må du bruke telefonen under slike forhold, bør du stoppe på et trygt sted og bli stående der til du er ferdig med å snakke.
 • Husk: Mobiltelefonen skal være et hjelpemiddel, ikke en trafikkfare!
 • Ikke to ting på en gang!

  Selv om enkelte synes det går greit å kjøre bil og holde i en telefon på én gang, er dette faktisk ikke lov i alle land. I enkelte europeiske land gjelder følgende bestemmelser om mobiltelefonbruk i bil:

 • Danmark: Det er forbudt å bruke mobiltelefon i fart, hvis du ikke har ”handsfree”-sett.
 • Italia: Det er forbudt å bruke mobiltelefon i fart, uansett om du har ”handsfree”-type eller ikke.
 • Slovakia: ”Handsfree”-utstyr er påkrevd hvis du bruker mobiltelefon i fart.
 • Sveits: Det er påbudt å ha begge hendene på rattet hvis du snakker på mobiltelefon, så du må ha ”handsfree”-utstyr. Bot for bruk av håndholdt mobiltelefon ved kjøring: 100 sveitsiske franc (drøye 500 kroner).
 • (Kilde: NAF).

  Priser

  Selv om det er praktisk å bruke mobiltelefonen din i utlandet, bør du huske på at det er du, og ikke den som ringer deg, som betaler ekstrautgiften ved at du befinner deg i utlandet. I tillegg kommer det også andre priser og avgifter enn de du er vant til hjemmefra, når du ringer fra utlandet. Du kobles nemlig til tjenestene fra den lokale mobilleverandøren, og betaler takstene som gjelder for denne leverandøren.

  DinSide Økonomi har også skrevet om mobiltelefonbruk i utlandet, og kommer med flere nyttige opplysninger og priser.