Mobiltelefon med stedsans

Nå er det ikke lenger nødvendig å fylle høyre lomme med mobiltelefon og venstre med en GPS-mottakeren. Kloke finske hoder har integrert de to apparatene i én enhet. Praktisk, men ikke billig.

Mobiltelefon med stedsans
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

I begynnelsen av september lanserte svenske ildsjeler et posisjoneringssystem basert på GSM-nettet. En besnærende tanke for mange: Å kunne navigere etter sin gode, enn ikke like gamle, mobiltelefon. Sukkerpillen hadde imidlertid sørgelige bivirkninger. Unøyaktigheten på opptil ti kilometer var blant de største kamelene forbrukeren måtte svelge.

Med slike ubehøvlede egenskaper blir GSM-basert navigasjon aldri den bortkomne sønns førstevalg. Likevel: Tanken på navigasjon og kommunikasjon i en enhet er ikke blitt mindre besnærende.

Hybrid

Nå er løsningen kommet. Finske Benefon lanserer i disse dager to apparater som integrerer klassisk GPS-teknologi i en GSM-telefon.

Esc! og Locus er navnet på de to nyvinningene. Begge er moderne dual band GSM-telefoner. Men til forskjell fra podens plagsomme leketøy er finnenes teknologi en hybrid, det vi si at apparatet også har en innebygd 12-kanals GPS-mottaker.

Lettvektere med muskler

De to nye telefonene fra Finland kan skilte med mange positive personlighetstrekk: Begge telefonene leveres med innebygd 14,4 kbps GSM data/fax modem. Det skal også være enkelt å sende tekstmeldinger ved hjelp av ”et trykk per bokstav”-funksjonen. I tillegg er standby batterikapasitet på opptil ti dager.

Kompliserte apparater til tross – de finske nyhetene er ikke nevneverdig tyngende. Både Esc! og Locus veier rundt 150 gram, like mye som den letteste håndholdte GPS-mottakeren på markedet. Esc! er heller ikke større enn 145 ccm, noe som er 15 prosent mindre enn Garmins eTrex.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kart

I følge produsenten vil Esc! være det produktet som er best egnet for fritidsbrukere. Apparatet byr blant annet på kjente GPS-funksjoner som visning av lokasjon, hastighet og retning, samt rutepunkt, reiseruter og trip odometer – alt presentert på norsk. Esc! har også en kartfunksjon: Ved hjelp av en medfølgende datapakke kan du laste ned kart fra Internett.

Prisen er ennå ikke fastsatt. Likevel antyder importøren Tele Scan en pris på rundt 10.000 kroner ut til kunden.

Importør:

Tele Scan AS


Adresse: Høydaveien 17, 1523 Moss


Telefon: 69 24 16 00