Mobilen trafikdrepte 16.000

Mobiltelefonbruk under bilkjøring har tatt livet av 16.000 mennesker i USA, viser ny undersøkelse.

<b>MOBILBRUK DREPER:</b> En amerikansk undersøkelse av trafikkdødsfall, tilskriver 16.000 uoppmerksomme sjåfører som følge av mobilbruk. Foto: COLOURBOX.COM
MOBILBRUK DREPER: En amerikansk undersøkelse av trafikkdødsfall, tilskriver 16.000 uoppmerksomme sjåfører som følge av mobilbruk. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilførere som kjører mens de bruker mobiltelefon, har drept 16.000 mennesker i USA i årene 2001 til 2006, ifølge en amerikansk rapport som nylig ble publisert i tidsskriftet American Journal of Public Health.

Sms og mobilbruk har ført til en stor økning i dødsfall som følge av ukonsentert kjøring, konkluderer forskerne i studien.

- Dette er et seriøs tidsskrift, og uten at jeg har lest rapporten, får jeg gå ut i fra at den nok er rimelig seriøs, sier forskningsleder Rune Elvik ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

- Alarmerende økning

Den amerikanske undersøkelsen er bygget på ulykkesregistreringene i ulykkesraporteringssystemet Fatality Analysis Reporting System (FARS), samt statistikk fra telekommunikasjonsmyndigheten FCC og rapporter om utvikling i dødsfall som følge av uoppmerksomme førere.

- Ukonsentrert kjøring er en økende fare for folkehelsa. Spesielt ser vi at den dramatiske økningen av mobile tekstmeldinger synes å forårsake en alarmerende økning av dødsfall som følge av uoppmerksomme sjåfører, konkluderer Fernando Wilson og Jim Stimpson ved University of North Texas i rapporten.

Kun 1 av 40 mestrer å være en god sjåfør og prate i mobiltelefonen samtidig, viser en amerikansk studie som ble presentert tidligere i år. I forbindelse med vår artikkel om denne undersøkelsen, spurte vi DinSides lesere om hvorvidt de føler at de er like gode sjåfører selv om de snakker i mobiltelefonen mens de kjører. Hele 36 prosent svarer nei, jeg merker at det påvirker kjøreevnen, mens 28 prosent sier at de er sikre på at de er like gode sjåfører uansett.

Norske beregeninger

Rune Elvik ved TØI har selv gjort beregninger på dette, i forbindelse med rapporten Utviklingen i oppdagelsesrisiko for trafikkforseelser.

Ved bruk av andre kilder, blant annet amerikanske, australske og norske undersøkelser, har Elvik beregnet seg fram til forskjellen i risiko mellom bruk av håndholdt mobiltelefon og mobiltelefonbruk med håndfriutstyr.

- Jeg finner at risikoen er 0,5 prosent av de skadde og 2,7 prosent av de drepte. Dette vil si at dersom ingen gjorde dette (brukte håndholdt mobil mens de kjørte, red. anm.), og ellers overholdt bestemmelsene og de øvrige forholdene holdt seg konstant, ville antallet drepte gå ned med 2,7 prosent og antall skadde med 0,5 prosent, sier Nelvik til DinSide.

Ifølge Statistisk sentralbyrå, ble det den samme perioden som den amerikanske undersøkelsen har sett på (2001-2006) drept 1.646 mennesker i trafikkulykker i Norge. Dersom vi legger Nelviks beregninger til grunn, skyldes 2,7 prosent av disse dødsfallene bruk av håndholdt mobiltelefon - som tilsvarer 44 personer.

Elvik ved TØI understreker at hans beregninger er bygget på andre kilder, og at man blant annet derfor kanskje bør være forsiktig med å tallfeste det.

En rapport av Agathe Backer-Grøndahl ved TØI, om telefoner i trafikken, konkluderte i 2008 med at bruk av håndfri mobiltelefon i trafikken trolig er like farlig som bruk av vanlig håndholdt telefon.

Ifølge Politiet ble 17.133 bilister tatt for å bruke mobiltelefon ulovlig i bilen, i 2009. Tall for i år, inkludert august, viser at 13.700 bilførere er ilagt forenklet forelegg for håndholdt mobiltelefon under kjøring.