Mobilbruk bak rattet verre enn fyll

Å sende sms bak rattet gjør deg til en farlig sjåfør.

En uskyldig melding kan gi store konsekvenser om du skriver den mens du kjører. Foto: All Over Press
En uskyldig melding kan gi store konsekvenser om du skriver den mens du kjører. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns mobilbruk øker, også bak rattet. Men hvor forstyrrende er det egentlig å tukle med smarttelefonen under kjøring? Dette har det britiske forbrukermagasinet Which? forsøkt å finne ut av.

De har blant annet sammenliknet fyllekjøring med kjøring mens man skriver sms. Resultatet av den britiske testen viser at mobilbruk mens du kjører kan være vel så farlig som moderat alkoholinntak.

Sendte meldinger - kjørte av veien

Which? har fått tre testpersoner i 20-, 30- og 40-årsalderen til å kjøre under fem forskjellige forhold, for å sammenlikne hvor mye de forskjellige faktorene påvirker kjøringen:

 • Uten distraksjoner
 • Mens de snakket i håndholdt mobil
 • Mens de snakket i handsfree mobil
 • Mens de skrev meldinger på mobilen
 • Under påvirkning av alkohol

 • Testpersonene hadde en promille på 0,8 da de kjørte i påvirket tilstand, som er den tillatte promillegrensen i Storbrittania.

  Den britiske testen viser at kjøreevnen ble langt verre under sms-skriving enn ved kjøring under promille. En av testpersonene kjørte til og med av veien da han skrev sms under testen!

  Selv det å prate i håndholdt mobil ga dårligere kjøreevner enn da sjåførene kjørte med promille.

  Les også: En slik fartshump har du garantert ikke sett før!

  Mobilen stjeler oppmerksomhet

  Politioverbetjent Ole Høiby i Utrykningspolitiet (UP) er ikke overrasket over resultatet i den britiske testen.

  – Mange tror at de mestrer begge ting samtidig, men vi observerer stadig folk som kjører på midtstripa eller vingler bortover vegen samtidig som de bruker mobil, sier Høiby til DinSide.

  – På samme måte som alkohol gjør at sjåfører blir ukonsentrerte, vil for eksempel det å skrive meldinger på mobilen trekke oppmerksomhet bort fra kjøringen på en tilsvarende måte, understreker Høiby.

  Utbredt mobilbruk blant norske sjåfører

  Til tross for at mobilbruk mens man kjører er farlig, og forbudet mot håndholdt mobil fra 2003, opplever UP at mobilbruken blant norske sjåfører økende.

  – Mobilbruk er veldig vanlig blant norske sjåfører, og vi utsteder flere og flere forenklede forelegg på grunn av bruken av håndholdt mobil. Dette er en negativ utvikling, understreker Høiby, og kan bekrefte at ulykker har forekommet på grunn av sjåførers mobilbruk.

  Ifølge UP-sjef Runar Karlsen ble det gitt cirka 5.000 forelegg for dette i 2005, og rundt 20.000 i 2011.

  Å bli tatt for bruk av mobil mens du kjører, koster deg 1.300 kroner i forenklet forelegg, og Høiby presiserer at de følger stadig nøyere med på dette.

  – Vi bruker kikkert under kontroller og kan se om sjåfører bruker mobil på relativt lange avstander. Dersom det er praktisk mulig, vil vi stanse vedkommende og gi et forenklet forelegg. Man kan kjøpe seg mange handsfree-sett for 1.300 kroner, understreker han.

  Les også: Slik sjekker politiet om du har forsikring på bilen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer