MLR SP 24

Arvtageren til MLR SP 12X er endelig lansert. Nyheten SP 24 er bedre enn sin forgjenger, samtidig som den ikke er mye dyrere. Men det er fortsatt endel å sette fingeren på.

MLR SP 24
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

DinSide har tidligere omtalt MLR SP 12X grundig. Artikkelen finner du på denne lenken. Rett etter nyttår ble mottakeren erstattet av nyheten MLR SP 24.

Ny og bedre

Etter noen dagers bruk innså vi at franskmennene ikke har ligget på latsiden siden forrige møte. Nyheten er på de fleste områder kraftig forbedret i forhold til sin forgjenger.

Et av ankepunktene mot SP 12X var antennen. Satellittkontakten falt raskt ut, og
mottakeren kunne bruke opptil tre minutter på å gjenoppta kontakten. Dette sto i skarp kontrast til de beste amerikanske GPS-ene, som var i drift i løpet av sekunder. Med SP 24 er ventetiden blitt historie: Fra vi skrudde på strømmen til apparatet hadde kontakt tok ikke mer enn 15 sekunder. Vi opplevde heller ikke å miste satellittkontakten under ugunstige forhold.

Batterikapasiteten er heller ikke til å kjenne igjen. SP 12X levde i underkant av ni timer, med hele fire batterier. SP 24 trenger opptil 36 timer for å forbruke det samme antall batterier. Har du apparatet i såkalt økonomimodus, kan batteriene holde apparatet i drift i imponerende 100 timer.

Enkel

SP 24 er en relativt billig GPS-mottaker. Selv om både antennen og batterikapasiteten er blant markedets beste, vil du fort oppdage at du får hva du betaler for. Nyheten fra MLR er nemlig like enkel som den er billig. Her finner du verken kart, database over viktige rutepunkt eller akustisk alarm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for sin enkelhet har SP 24 de aller fleste funksjonene du forventer å finne på et moderne GPS-apparat: Posisjonering, navigering mellom rutepunkt og navigering etter forhåndsprogrammerte ruter. Mottakeren er heller ikke gjerrig på informasjon – vi fikk alltid svar på det vi lurte på.

Slett grafikk

I motsetning til SP 12X, kan du med SP 24 markere dine rutepunkter med grafiske symboler. Blant de 20 symbolene du har å velge mellom, finner du blant annet anker, fisk og retningspiler.

Grafikken er imidlertid ikke god. Den er faktisk svært dårlig. Med en skjermoppløsning på 100 ganger 64 billedpunkter kommer den franske GPS-mottakeren til kort selv mot hjemmedatamaskiner fra 80-tallet. Dette skjemmer dessverre alle grafiske funksjonene: Symbolisering av rutepunkt, plotterfunksjonen og navigering etter et virtuelt kompass eller motorveg.

Meningsløst

SP 24 nages også av arven fra sin forgjenger hva brukergrensesnitt angår. Du må bruke ”page”-knappen for å bla deg fra skjermbilde til skjermbilde. Denne vekslingen er envegskjørt, slik at du må bla deg gjennom hele festen for å komme tilbake til forrige skjermbilde. Både tungvint og meningsløst. Til tross for at brukervennligheten er noe bedre enn vi kjenner den fra SP 12X, er fortsatt mottakeren fra MLR noe av det minst brukervennlige du finner på markedet.

Vanntett for den maritime bruker

MLR SP 24 bestod vår fuktighetstest: Den tåler godt vann. Tekstvinduet ble heller ikke sløret av irriterende dugg etter kontakt med det våte element.

Konklusjon: God blant de enkle

SP 24 ligger i samme pris-sjikt som Magellan GPS 310, samt GPS 12 og eTrex fra Garmin. De to førstnevnte er gamle, mens eTrex er svært enkel. På spørsmålet om den nye franske GPS-mottakeren er i stand til å konkurrere med disse, er svaret ja. For SP 24 er intet dårlig kjøp – forutsatt at du er på jakt etter en enkel mottaker. Likevel ber vi en bønn om både bedre grafikk og brukervennlighet når MLR lanserer sitt neste produkt.

Tilbake til GPS-test