MLR SP 12X

GPS-systemet er en amerikansk stolthet. Derfor er også de fleste mottakerne amerikanske. Nå satser europeerne hardt på å komme inn i markedet. Derfor har vi testet SP 12X fra MLR -- en fransk mottaker som både er intelligent og språkmektig. Men samtidig sær og vanskelig.

MLR SP 12X
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

La det være sagt med en gang: SP 12X er apparat i det nedre prissjiktet. Leverandøren opererer med to veiledende priser: 2.150 kroner for mottakeren (holdetau og en kortversjon av brukerhåndboka følger med selve apparatet), og 2.590 kroner for en pakke som også inkluderer strøm- og datakabel. For en såpass rimelig GPS-mottaker er det begrenset hva du kan forvente deg av bruksmuligheter. Eller?

LES OGSÅ:

Muligheter

Til tross for et særdeles beskjedent tastatur, bestående av fem taster, har franske MLR utviklet et apparat med mange funksjoner. Brukergrensesnittet i SP 12X er delt opp i tre nivåer, hvor hvert nivå utnytter tre forskjellige muligheter ved GPS-teknologien: Nivå én gir deg posisjon, fart og kurs. Nivå to gir deg muligheten til å navigere etter rutepunkter, mens du i nivå tre kan navigere etter en rute satt sammen av inntil 20 slike rutepunkter.

Hvert nivå byr stort sett på det som trengs av informasjon til riktig navigering. Blant annet oppdaterer apparatet kontinuerlig en estimert tid til målet for din navigasjon. Det gir deg også muligheten til å kontrollere kursen ved hjelp av et virtuelt kompass eller en like virtuell veistripe.

Lite brukervennlig

Det mangler altså ikke på muligheter. Allikevel skjemmes de ulike funksjonene av slett grafikk og et lite brukervennlig grensesnitt. Ved hjelp av tasten ”Page” kan du bla deg fra skjermbilde til skjermbilde. Og med nivå tre aktivisert blir det ikke mindre en ni forskjellige bilder å holde styr på. Vekslingen mellom de forskjellige skjermbildene er også enveiskjørt. Med andre ord må du trykke tungvinte åtte ganger på ”Page”-tasten hvis du vil tilbake til forrige skjermbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menylinjen nederst på skjermen er heller ikke brukervennligheten selv. Ved hjelp av til dels kryptiske forkortelser, i en herlig blanding av norsk og engelsk, kan du velge hva slags operasjon GPS-mottakeren skal utføre.

Også grafiske symboler for rutepunkter glimrer med sitt fravær. Men med grafikkpotensialet til SP 12X hadde vel dette vanskelig latt seg gjøre.

Kort oppsummert er trolig SP 12X en av de minst brukervennlige mottakerne i sin kategori. En innebygd bruksanvisning kompenserer imidlertid et stykke på vei for dette.

Uforståelig norsk

SP 12X er en av få GPS-mottakere som gjør navigasjonsteknologien tilgjengelig på norsk. Vel og bra. Problemet er at oversetteren flere steder lar de engelske betegnelsene stå uoversatt i stedet for å finne et forståelig norsk ord. Skjermen tillater, av plassmessige årsaker, heller ikke at det norske ordet blir skrevet helt ut. Oversetteren har derfor tydd til kreative stavemåter og selvsnekrede forkortelser.

Dårlig antenne?

Et særtrekk ved SP 12X er at den brukte usedvanlig lang tid på å få tilstrekkelig satellittkontakt under testen. Den mistet også kontakten fortere enn mange andre mottakere vi har prøvd. Dette gjør at vi setter spørsmålstegn ved kvaliteten på den integrerte antennen.

Vanntett for den maritime bruker

SP 12X bestod vår fuktighetstest: Den tåler godt vann. Tekstvinduet ble heller ikke sløret av irriterende dugg etter kontakt med det våte element.

Konklusjon: En god mottaker for de mindre kresne

SP 12X er en GPS-mottaker som utvilsomt gir deg valuta for pengene med tanke på hvilke muligheter du blir servert. Allikevel følte vi oss ikke helt bekvemme da vi testet den franske nykommeren: Brukergrensesnittet er uoversiktlig og tungvint, båret frem av en lite imponerende grafikk. Etter hvert som man blir vant til løsningene vil de sikkert føles mindre frustrerende.
Batterikapasiteten er dessverre alt for dårlig: Under ni timer matet med hele fire batterier, gjør den kostbar i bruk.

For å konkludere: SP 12X er en GPS-mottaker som gir deg mye og god informasjon under navigeringen. Har du muligheten til å koble apparatet opp mot en ekstern strømkilde, og samtidig er mer opptatt av nøktern informasjon enn grafikk og brukervennlighet, vil SP 12X, tatt den lave prisen i betraktning, være et brukbart kjøp..