<b>TAPT FOR ALLTID?</b> Lappløs for livstid, betyr for de færreste faktisk en livstid uten rett til å kjøre bil. Foto: DINSIDE
TAPT FOR ALLTID? Lappløs for livstid, betyr for de færreste faktisk en livstid uten rett til å kjøre bil. Foto: DINSIDE Vis mer

Miste lappen for alltid - er det sikkert?

Petter Northugs dom i Trondheim tingrett inneholder, som forventet, tap av førerretten. For alltid?

Publisert
Sist oppdatert

I utgangspunktet ser det svært alvorlig ut når man mister lappen for alltid - og i all hovedsak er det selvsagt det.

Les mer om dommen mot Petter Northug her.

Kan søke etter fem år

Ser man nærmere på lovtekstene som handler om tap av førerrett, viser det seg at tap av førerrett "for alltid" i praksis innebærer at man kan søke om å få kjøre opp på nytt etter en periode på fem år.

Dette bekreftes overfor Dinside av NAFs advokat, Jens Christian Riege.

Må skjerpe seg

<strong><b>PROMILLE:</strong></b> Kjøring i ruspåvirket tilstand er den vanligste årsaken til tap av førerretten i Norge. Foto: colourbox.com
PROMILLE: Kjøring i ruspåvirket tilstand er den vanligste årsaken til tap av førerretten i Norge. Foto: colourbox.com Vis mer


Deretter brukes skjønn og individuelle vurderinger i hvert enkelt tilfelle og det skal være et krav at domfelte kan vise til "god oppførsel" i femårsperioden for å få innvilget søknaden.

Det er altså feil, som enkelte hevder, at "for alltid" er ensbetydende med at man mister lappen i fem år. Men muligheten for "for alltid" er der altså, hvis man ikke kan vise til en forbedret adferd i prøveperioden.

Det er ofte komplisert å forholde seg til alle regler forbundet med førerkort og førerrett. Disse ble for øvrig endret i 2013.

– Strenge krav

Etter en domfellelse i Øvre Romerike tingrett, uttalte eksempelvis Påtaleansvarlig i Romerike politidistrikt, Bjørn Arne Tronier til rb.no, at de som skjerper seg etter dom normalt kan kjøre opp på nytt etter fem år.

– Det blir foretatt en individuell vurdering ved hver søknad. Det er strenge krav, men de som søker kjenner som regel kriteriene som må oppfylles, sa han den gang til avisen.

Les også: Disse får dobbelt så mange prikker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer