Minitest: Pioner 15 Classic -- landstedsbåt uten jappefaktor

I et hav av bensinslukende landstedsbåter med fasjonabelt design og finesser du strengt tatt ikke trenger kan det føles befriende å komme over en pietistisk jolle som Pioner 15 Classic.

Minitest: Pioner 15 Classic -- landstedsbåt uten jappefaktor

Med respekt for klisjeer: Du får det du betaler for! Men hvorfor betale for noe du ikke trenger? Mitt inntrykk er at mange kaster tusenvis av kroner på sjøen når de skal velge seg en landstedsbåt. Du betaler for smakfull finish, og du betaler for en tørst motor.

Fart og vannsprut

Du får det du betaler for også når du kjøper Pioner. For i de 37.280 kronene båten med motor (9,9 hk fra Tohatsu) koster er det ikke innbakt mer enn det aller høyst nødvendige, nemlig båt og motor. Og når alt kommer til alt er jo ikke disse to komponentene uviktige når du er ute for å kjøpe båt.

Skroget til Pioner 15 Classic er en forvokst utgave av 13-foteren med samme navn. Med noen justeringer: Bunnen er ikke lenger paddeflat, men svakt v-formet. Dette gir båten en noe mykere gange i sjøen enn sine mindre brødre. Samtidig er skroget fortsatt såpass flatt at båten er lettplanet. 9,9-hesteren til Tohatsu hadde ingen problemer med å få oss opp i plan, selv ikke med to godt voksne personer om bord. En rask titt på GPS-mottakeren viste at vi beveget oss i 16,6 knop, en absolutt godkjent fart. I den oppiskede sjøen fikk også 15 Classic bevist at båten er sjødyktig og skjærer relativt greit gjennom bølgene. Mannskapet opplevde allikevel at en og annen bølge slo over ripa, noe en stadig fuktigere bekledning kunne bevitne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flerbruk for hele familien

Fra allmenne betraktninger rundt skrog og motor: Hva kan Pioner 15 Classic brukes til? Svaret ligger i to ord: Landstedsbåt og flerbruksbåt. Båten tilfredstiller trolig gjennomsnittsfamiliens behov på en enkel og grei måte. Med to unntak: Båten er ikke egnet til vannsport, dertil er motoren altfor liten. Et aber er også stuveplassen som er altfor liten til bagasjekrevende turer.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Ellers er Pioner 15 Classic egnet for transport ut i skjærgården, så vel som fiske. Båten vil også gi både de lite båtvante og de yngste en fartsopplevelse. 16 knop er ikke mye, men allikevel nok til at vedkommende får seg en planende opplevelse. Dermed fremstår den selvlensende og synkefrie nyheten fra Pioner som en god, og ikke minst rimelig landstedsbåt. Men oppsikt på Aker Brygge vil du neppe vekke….