Merker det finnes to biler av

En liten, rimelig bil i USA? I dag ville man sannsynligvis ikke tenkt tanken engang – ei heller satt et slikt prosjekt ut i live. Henry J. fikk også en heller kort karriere.

Henry J.
Henry J. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Rewaco 1600.
Rewaco 1600. Vis mer

Henry J. er ett av de fire merkene som har to representanter på norske veier. Det amerikanske merket ble produsert i perioden 1950 til 1953, av Kaizer-Frazer Corporation. Den var resultatet av en sterk tro på et enormt marked for små, økonomiske biler i USA. Virkeligheten ble imidlertid en annen. Salget sank fra over 80.000 biler første år, til 17.505 i 1953 og 1954.

Krysning mellom mc og bil

Rewaco er det nyeste av disse merkene det finnes to av i Norge, og det eneste som er i produksjon i dag. Og at du blir lagt merke til i en doning av dette merket, kan vi skrive under på – vi har nemlig testet en Rewaco 1600. Den skiller seg drastisk fra det vi forbinder med en personbil – en krysning mellom en personbil og en motorsykkel som dette er. Den har tre hjul, du sitter åpent som på en motorsykkel, og du må bruke hjelm. Les testen.

Britisk og italiensk

Jowett er et engelsk bilmerke som ble produsert i tidsrommet 1906 til 1954. Engelskmennene produserte både lastebiler og personbiler, og fra 1950 til 1954 ble sportsbilene Jowett Jupiter produsert.

Iso er et noe ferskere bilmerke. I begynnelsen produserte Iso husholdningsapparater og motorsykler. En periode på 1950-tallet laget italienerne små boble-biler (bubble cars), som var svært populære på den tiden. Etter et opphold i bilproduksjonen som fulgte etter boble-bilens død, tok de opp tråden i 1962. Fram til 1974 produserte de flere varianter dyre storbiler.

Artikkelen fortsetter under annonsen