Merker det finnes én bil av

Er du lei av å kjøre samme bil som halve nabolaget, kan en bil av disse merkene være løsningen. Disse er nemlig unike i Norge.

Dacia 1310 Break.
Dacia 1310 Break. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Russiske Uaz produserer terrengbiler.
Russiske Uaz produserer terrengbiler. Vis mer

Vi har funnet i alt fem merker som er enestående i sitt slag i Norge – det finnes altså kun én bil av disse merkene på norske veier. Noen av merkene tilhører en forgangen tid, og stammer fra en fabrikk som ikke lenger er i drift. Andre er merker som er kjente i andre land og verdensdeler, men som er relativt ukjente for den jevne nordmann.

Dacia og Uaz produserer i dag

Rumenske Dacia og russiske Uaz er merker som er ukjente for de fleste, men det finnes ett eksemplar av hvert merke i den norske bilparken. Begge disse er bilfabrikanter som produserer biler i dag – men få av disse finner veien til Nord-Europa.

Uaz har drevet produksjon siden 1941, og produserer nyttekjøretøy og terrengbiler.

Dacia har produsert biler på lisens siden 1968. I 1999 ble den rumenske bilfabrikanten delvis oppkjøpt av Renault, som har planer om å oppgradere Dacia fabrikken. Målet er å lage en moderne bil som kan bli solgt for cirka 40.000 kroner.

Heinkel Kabine.
Heinkel Kabine. Vis mer
Messerscmitt - her i kabrioletutgave.
Messerscmitt - her i kabrioletutgave. Vis mer

Tyske unikum

De tre øvrige medlemmene av denne begrensede klassen av merker som det finnes kun én bil av i Norge, er alle tyske – og av merker som ikke produseres i dag: Goliath, Heinkel og Messerscmitt. Goliath er et merke fra Borgward fabrikken, som ble produsert i mellomkrigstiden. Mannen bak Goliath var Carl F. Borgward, som under den andre verdenskrig ble hyret til å bygge militære kjøretøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heinkel og Messerscmitt er to av samme alen: mikrobiler. Som du kan se av bildene, skiller de seg ganske bra fra det vi forbinder med en ordinær personbil. Heinkel ble produsert i perioden 1956-58, mens Messerscmitt ble produsert fra 1953 til 1964.