Mercedes har i dag fem og syv gir i sine automatkasser
Mercedes har i dag fem og syv gir i sine automatkasserVis mer

Mercedes med ni gir?

Utviklingen på girkassefronten går stadig fremover og antall gir stiger. Nå hevdes det at Mercedes jobber med en automatkasse med ni gir.

Flere av premiummerkene har nå tatt i bruk en åttetrinns automatkasse konstruert av ZF, deriblant Audi og BMW. Mercedes holder seg foreløpig til syv trinn på sine kraftigste motorer. Nå er det rykter som tyder på at Mercedes planlegger en girkasse med hele ni gir.

Det er ikke veldig mange år siden fem gir var det vanligste på de aller fleste biler. Fortsatt er det mange som har det, men blant de litt dyrere bilene er det nå stort sett mellom seks og åtte gir. BMW 5-serie og Audi A8 er blant bilene som har hele åtte gir.

Fem eller syv gir i dag

Mercedes på sin side har hengt litt etter og bruker fortsatt sin gamle femtrinnskasse i mange biler. Syvtrinnskassen plasseres imidlertid i stadig flere biler og vi regner med at femtrinnsautomaten forsvinner etter hvert.

Ni optimalt?

Men syv trinn er altså ikke nok skal vi tro ryktene som har sitt utspring i britiske Autocar. Her hevdes det at navnløse kilder innen Mercedes jobber med en nitrinnskasse. Ni gir skal i følge kilden være det optimale kompromisset mellom hva som er teknisk gjennomførbart og det som er anvendelig for kunden.

E 63 AMG har syv gir
E 63 AMG har syv gir Vis mer


Ni gir gjør at motoren hele tiden kan jobbe på tilnærmet optimalt turtall i alle situasjoner. Derfor skal de mange girene sørge for store forbedringer i forbruks- og utslippstallene. Det virker som girkassen i første omgang er tiltenkt de største motorene, men ofte kommer nyvinninger til de litt rimeligere variantene etter hvert. Om ikke annet så kan den bidra til å forskyve dagens syvtrinnskasse ytterligere nedover i modellprogrammet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konseptbil?

Når den navnløse kildens opplysninger eventuelt kan bekreftes, vites ikke. Men det er ikke umulig at man sender ut en liten prøveballong i form av konseptbil på en bilutstilling, eksempelvis i Paris i høst eller Genève neste vår eller andre tilsvarende utstillinger senere.