Mercedes står høyest i kurs hos tyske bilkunder i følge J.D Power
Mercedes står høyest i kurs hos tyske bilkunder i følge J.D PowerVis mer

Mercedes-kunder mest fornøyd

I J.D Powers undersøkelse av eiertilfredshet er Mercedes den bilprodusenten som scorer høyest.

J.D Power and associates utfører hvert år en rekke undersøkelser om produktkvalitet og kundetilfredshet. Også bilindustrien er objekt for dette og en rekke ulike undersøkelser ser nærmere på forholdet mellom produkt og eier i flere land i ulike deler av verden.

Denne nylig publiserte undersøkelsen dreier seg om bilkundenes tilfredshet i Tyskland, og har navnet 2010 Germany Vehicle Ownership Satisfaction Study som forkortes VOSS. Denne tar for seg fire ulike områder som sier noe om eierens vurdering av henholdsvis bilens ulike egenskaper, grad av problemfrihet, eierkostnader og tilfredshet med forhandler.

16.000 intervjuer

Undersøkelsen er basert på drøyt 16.000 intervjuer med kunder som i snitt har hatt bilene i 2 år. I tillegg til en sammenlagtvinner kåres det også delvinnere i forskjellige bilklasser.

Best og dårligst

Tyske Fiat-eiere virker ikke å være så veldig fornøyde
Tyske Fiat-eiere virker ikke å være så veldig fornøyde Vis mer


Det er altså Mercedes som kommer best ut blant produsentene. De vinner med ganske liten margin foran BMW og Dacia som deler andreplassen. Dacia er et billigmerke eid av Renualt, som ikke selges i Norge. På delt fjerdeplass finner vi Mazda og Nissan.

På de tre nederste plassene finner vi henholdsvis Ford, Chevrolet og Fiat helt på bunn.

Se hele listen her.

Tysk dominans

Vinnere av delklassene 
Mini-bilerKia Picanto
SmåbilerNissan Note
KompaktbilerMazda 3
MellomklasseToyota Prius
Nedre mellomklase premiumMercedes C-klasse
Øvre mellomklasse premiumAudi A8
SportsbilerMercedes CLK
FleksibilerFord S-Max
SUVBMW X5


Ser vi på de enkelte delklassene, oppdager man fort at de tyske produsentene dominerer, kanskje ikke så veldig overraskende ettersom undersøkelsen er basert på tyske respondenter. 5 av 9 delklasser vinnes av tyske produsenter.

Forbehold

Dette er også en av grunnene til at vi som vanlig oppfordrer til nøkternhet i tolkningen av undersøkelser som dette. Ulike undersøkelser viser ulike resultater når det gjelder kvalitet og eiertilfredshet, og tyske eieres svar er ikke 100 prosent overførbare til norske forhold.

Sjekk andre undersøkelser

Resultatene bør derfor ses i forhold til øvrige kvalitets- og eierundersøkelser som Bilprovingen og Autoindex.