Mercedes GL-klasse: Ny stor syvseters off-roader

Mercedes kommer til å introdusere sin nye GL-klasse på bilutstillingen i Detroit i Januar. Det er ikke så rart da det amerikanske markedet blir det viktigste for denne modellen, som er en svær SUV på størrelse med Audi Q7, som blir en klar konkurrent selv om Mercedes i større grad enn Audi fremhever sin nye modells terrengegenskaper.

Mercedes GL-klasse: Ny stor syvseters off-roader

  1. Store bilder!


Utseendet på den nye kjempe-SUVen burde ikke komme som noen overraskelse på trofaste DinSide-lesere: Vi bragte i september bilder av en noe kamuflert GL under fabrikktest. Der vi imidlertid må innrømme at vi tok feil er der vi antok at dette er avløseren til nåværende G-klasse. Denne alderdommelige men ærverdige terrengbilen er nemlig riktig populær fortsatt og vil fortsatt produseres.

"Amerikaner"

Den nye GL-Klassen er den tredje modellserien som produseres på DaimlerChrysler-fabrikken i Tuscaloosa i Alabama i USA, ved siden av M-Klasse og R-Klasse. Disse bilene har i USA opparbeidet seg et særeget image som "Mercedes Quality - Made in America", noe som åpenbart hjelper på salget på den siden av Atlanteren.


King Size

Dimensjonene gjør at GL tilhører det øverste SUV-sjiktet med en lengde på 509 centimeter, en bredde på 192 og en høyde på 184 centimeter. Interiøret vil stå i forhold til disse ytre målene, og fører og passasjerer burde få godt med plass på de tre seteradene som tilsammen skal kunne gi komfortabel plass til syv personer. Trenger man istedet mer bagasjeplass, er bakre seterad elektrisk nedfellbar ved å trykke på en knapp. Man får da et helt plant lastegulv. Mercedes oppgir lastevolumet i femseterskonfigurasjon til 1.240 liter. Maksimalt lastevolum oppgis til 2.300 liter.


Komfortabel og sikker

Komforten ombord burde holde beste Mercedes-standard og GL 320 CDI er utstyrt med Thermatic-klimaanlegg som skal ivareta idealtemperatur både under ekstremt kalde og ekstremt varme forhold. De øvrige versjonene får et enda mer sofistikert klimasystem, Thermotronic, som har individuelle justeringsmuligheter for hver av de syv plassene. Når det gjelder sikkerhet vil GL holde samme standard som R- og S- klasse med for eksempel Pre-safe systemet som gjør at alle sikkerhetssystemer automatisk forbereder seg på et umiddelbart forestående sammenstøt, adaptive kollisjonsputer og aktive hodestøtter.

Ny V8

Ved siden av V6-motoren på 224 hestekrefter som sitter i GL 320 CDI består dieselprogrammet også av GL 420 CDI hvor det sitter en ny generasjon V8-dieselmotor som nå yter 306 hestekrefter og leverer et maksimalt dreiemoment på 700 Newtonmeter. I tillegg til den nyutviklede 5,5 liters, 388 hester sterke motoren i GL 500, en motor som først så dagens lys i den nye S-Klassen, får en helt ny versjon i denne V8-familien sin verdenspremiere i GL-Klasse. I GL 450 utvikler den 4,7 liters store motoren 340 hestekrefter og et dreiemoment på 460 newtonmeter.


Terrengegenskaper

Det permanente firehjulsdrift-systemet til Mercedes-Benz skal gi GL-Klasse meget gode egenskaper uansett forhold. Som standard har off-roaderen luftfjæringssystemet Airmatic, hastighetsavhengig servostyring og det adaptive dempersystemet ADS. Ved trekking av tilhenger har ESP-komponenten TSA (Trailer Stability Assist) som formål å nøytralisere kritiske kjøresituasjoner ved nøyaktig doserte bremseinngrep, mens luftfjæringen sørger for fullautomatisk nivåkontroll. Spesielle off-road-spesifikasjoner som Downhill Speed Regulation (DSR) - som trer støttende til ved kjøring nedover bratte bakker, bakkestart-assistent og off-road-ABS assisterer føreren ved kjøring utenfor vei. Teknologipakken Offroad Pro skal sette GL-Klasse i stand til å håndtere det mest ekstreme off-road-terrenget. Denne inkluderer lavgirserie og låsbart senter- og bakdifferensial. Bilen blir i mindre grad enn G-klasse, den klassiske Geländewagen, en utpreget offroader, og risikerer nok å tilbringe adskillig mer tid i byen og på veien enn i terrenget.

Til våren blir GL-klasse å få kjøpt - for amerikanske kunder. Her i Europa må vi være tålmodige minst til september 2006. Vi kan foreløpig ikke si noe annet om prisnivået enn at det uansett vil bli stivt...

  • Store bilder av Mercedes GL finner du her.
  • Her finner du vår store guide til alle motorer fra Mercedes-Benz og hvilke modeller de sitter i.
  • Her finner du mer Mercedes-Benz-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder