Mer Carnival fra Kia

Karneval og ansiktsmaling henger tett sammen og det skulle derfor bare mangle at Kia Carnival nå får et nytt lag sminke.

Mer Carnival fra Kia
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Selv om Kia Carnival ankom Norge så sent som i fjor høst, har Carnival rukket å bli tre år gammel. Den koreanske flerbruksbilen ble nemlig lansert i hjemlandet allerede i 1998. Dermed var det tid for en ansiktsløfting, noe bilen absolutt ikke har tatt skade av. Den mest synlige endringen er den nye fronten, som har blitt kraftigere og mer kompakt. Klare lykteglass, en større grill og runde tåkelys har gitt Carnival et mer dynamisk preg enn dagens utgave, som etter vårt syn ikke er spesielt vakker.

Utagbare bakseter

En annen hake ved dagens Carnival er den manglende fleksibiliteten. Vi regnet det som en selvfølge at alle flerbruksbiler var utstyrt med uttagbare bakseter, og ble derfor negativt overrasket da vi testet Carnival i fjor høst. Carnival-setene kan riktignok skyves frem og tilbake, men kan ikke fjernes. Dette har Kia nå gjort noe med. Både de midtre og de bakre setene kan nå tas ut enkeltvis, noe som frigjør et svært stort lasterom.

Stiv pris

Det aller største problemet med dagens utgave av Carnival, er prisen. Mens Carnival har solgt godt i mange andre land, grunnet en relativt lav pris, har Carnival blitt styggdyr her i landet. Med 2,9-liters turbodieselmotor koster bilen nærmere 460.000 kroner som personbil, noe som skyldes den norske engangsavgiften. Denne avgiften baseres som kjent på slagvolum, effekt og vekt. Carnival "scorer" høyt på alle de tre områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprekere motor

Og prisen vil nok fortsatt bli et problem når neste generasjon Carnival ankommer Norge ved påsketider til neste år. Kia har nemlig utrustet den store motoren med et felles dieselreservoar (Common rail), noe som gjør at motoren nå yter hele 143 hestekrefter, mot dagens 126. Det betyr at Staten vil komme til å forlange enda flere avgiftskroner, nærmere bestemt omlag 15.000 kroner. Dermed er det fare for at det fortsatt vil bli solgt svært få utgaver av Carnival i personbildrakt.

Selger godt som varebil

Som varebil klasse 2 har imidlertid Carnival solgt relativt godt, og med et mer elegant utseende kan Carnival fort bli en enda større trussel mot konkurrenter som Chrysler Voyager, Citroën Evasion, Ford Galaxy, Mazda MPV, Peugeot 806, Seat Alhambra og Volkswagen Sharan.

  • Her finner du flere Kia-nyheter
  • Her finner du våre Kia-tester