<b>MENN OVER ER MEST EGOISTISKE I TRAFIKKEN:</b> En undersøkelse fra If Skade forsikring viser at menn over 40 er de mest egoistiske i trafikken.  Foto: colourbox.com
MENN OVER ER MEST EGOISTISKE I TRAFIKKEN: En undersøkelse fra If Skade forsikring viser at menn over 40 er de mest egoistiske i trafikken. Foto: colourbox.comVis mer

Menn er mest ego i trafikken

– Avstanden mellom egoisme og skadesituasjon vil svært ofte være veldig kort.

– Avstanden mellom egoisme og en skadesituasjon vil svært ofte være veldig kort, ifølge informasjonssjef i If, Jack Frostad.

If har undersøkt temperaturen på trafikken, og funnet at trafikkegoismen er økende. Det er menn over 40 som er de mest egoistiske i trafikken, ifølge Ifs egoismebarometer.

Daglig inntreffer det i gjennomsnitt godt over 900 trafikkskader som meldes til forsikringsselskapene. Ifølge FNOs statistikk ligger det daglige skadeomfanget i bilforsikring på over 15 millioner kroner.

«- Et av de beste tegnenepå egoistiske holdninger er når bilistene ikke orker å bruke blinklys. »


– Hvor mye av de årlige erstatningsutbetalingene på nær 5,7 milliarder kroner etter mer enn 340.000 bilskader som kan tilskrives egoisme og irritasjon i trafikken gir statistikken ikke noe svar på. Vi ser imidlertid av våre skadesaker og skademeldinger at egoismen spiller inn i en del saker, sier bilskadesjef Ivar Kristian Andersen i If.

Oslo-bilistene er slappest til å bruke blinklys

Billigere forsikring med mindre egoisme?

– Med mindre egoisme i trafikken er vi sikre på at antall skader ville gått ned og at forsikringene kunne blitt billigere – eller i alle fall ikke økt like mye, ifølge Frostad.

Han hevder også at det ikke er usannsynlig at mindre egoisme også vil redusere antall trafikkdrepte.

Ifølge Ifs analyse, mener 31 prosent av de spurte at menn mellom 40 og 59 år er de mest egoistiske i trafikken. 24 prosent mener menn mellom 18 og 28 år er mest egoistiske. Til sammenligning mener bare en prosent at kvinner mellom 18 og 28 er mest ego. Tre prosent mener kvinner over 60 er mest egoistiske i trafikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser lett andres feil

Også forsikringsselskapet Tryg har gjort en undersøkelse om egoisme i trafikken (Respons, 2011). Den viser at 25 prosent mener de er bedre enn gjennomsnittet, mens kun to prosent mener de er dårligere enn gjennomsnittet til å kjøre bil.

Roald Stigum Olsen i Tryg. Foto: Tryg
Roald Stigum Olsen i Tryg. Foto: Tryg Vis mer


– Det går ofte prestisje i å være en god sjåfør, og vi ser mange eksempler på at etter en skade ser sjåfører lett andres feil, mens det er ofte vanskelig å se eller få disse til å bli oppmerksom på egne feil. Er man en særdeles god sjåfør, bør man kunne lese trafikkbildet og unngå de fleste situasjoner, selv om andre gjør feil, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen til DinSide.

Også i Tryg sin undersøkelse er det de mellom 35 og 44 år som er den største gruppen som anser seg selv som en bedre bilist enn gjennomsnittet (33 prosent). Og menn i mye større grad enn kvinner (34 prosent mot 15 prosent).Ifølge Mari Bræin Faaberg, informasjonssjef i Codan Forsikring, har ikke de noen egen statistikk på dette temaet, men hun sier til DinSide at egoisme også kan sees i sammenheng med stress.

– Generelt vil jeg jo si at stressede sjåfører er en større risiko. Det ser vi jo på all småbulkingen som skjer feks. dagene før jul med masse innkjøp og trengsel både på veier og p-plasser eller p-hus. Det kan jo være sånn at egoistiske sjåfører også er stressede sjåfører fordi de ofte er svært offensive for å få gjennom sitt "kjøremønster", men dette blir ren synsing fra vår side, skriver Faaberg til DinSide.