Hvor stressa og frustrert blir du når du står fast i kø? Foto: Colourbox
Hvor stressa og frustrert blir du når du står fast i kø? Foto: ColourboxVis mer

Menn blir mest stressa av trafikkork

Blir sinna og frustrert når de blir stående i kø.

Det er vel ingen som synes det er spesielt morsomt å bli stående i kø. Men menn takler det hakket dårligere enn kvinner, viser en ny undersøkelse.

Mens kvinner gjerne begynner å synge til radioen for å få tiden til å gå, bygger menn opp sinne og frustrasjon av å stå bom stille i trafikkorken.

Ved å teste nivåene av stresshormoner i spyttet til bilister som sto i kø, fant man ut at for kvinner økte stressnivået med bare 8,7 prosent. Menn hisset seg imidlertid såpass opp at nivåene økte med 60 prosent.

Likevel mente 67 prosent av kvinnene og 50 prosent av mennene at de ikke ble stressa av køsittingen.

Medfødt?

Psykologen David Moxon gjennomførte undersøkelsen på vegne av navigasjonssystemprodusent TomTom. Les mer om undersøkelsen her.

Han advarer om at høye stressnivåer kan gjøre oss til hissige og ustabile sjåfører. Det er dessuten ikke bra å utsette seg for altfor mye stress, for det kan føre til hjerteproblemer.

Han mener at grunnen til at menn blir så stressa, er at de har sterkere sloss-eller-flykt respons enn kvinner. Det betyr at hvis de møter problemer vil de enten gå på for å komme seg ut av situasjonen, eller flykte unna. Når man blir sittende i trafikkork er det fint lite man kan gjøre, og det frustrerer menn i større grad enn kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Følg på køen, for f...

Stresser ned med musikk

TomTom gjennomførte nylig en annen stor global undersøkelse av 10.000 bilister. Her svarte 82 prosent at de hørte på musikk i bilen for å takle situasjoner med trafikkork. Noen slår av en prat på mobilen, andre spiser, mens noen traller i vei for å slå i hjel tiden. Som nevnt er det flest kvinner som velger denne strategien. To av tre kvinner synes å synge til radioen senker stressnivået når de kjører.

Her er eldre kvinner og unge menn verstinger i trafikken.