<strong><b> MÅ ENDRE:</strong></b> Forbrukerombudet mener Tesla villeder kundene sine når de trekker fra det de sparer på bensin og vedlikehold i prisoverslaget sitt.
MÅ ENDRE: Forbrukerombudet mener Tesla villeder kundene sine når de trekker fra det de sparer på bensin og vedlikehold i prisoverslaget sitt. Vis mer

Mener Tesla lurer kundene

Forbrukerombudet har bedt Tesla endre prisannonsene til Tesla Model S.

Publisert
Sist oppdatert

På nettsidene til Tesla reklameres det for at man kan kjøpe den rimeligste Tesla Model S for 470.000 kroner. Med mindre skrift kan man imidlertid lese at dette er inkludert estimert drivstoffbesparelse gjennom fem år.

Så hva vil dette egentlig si for forbrukeren?

- Ulovlig prismarkedsføring

Jo, dette betyr at kjøpsprisen i realiteten er høyere enn det som blir oppgitt. Salgsannonsene beregner at Tesla-kundene vil spare 88 000 kroner i skatte- og bensinkostander ved å gå over til elbil. Tesla mener derfor det er greit å trekke fra dette relativt store beløpet fra i annonsen.

<strong><strong>«INKLUDERT DRIVSTOFFBESPARELSE»:</strong></strong> På sine nettsider har Tesla trukket fra det de antar at du vil spare på å kjøre el-bil når de oppgir priser. Det mener forbrukerombudet er villedende markedsføring. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
«INKLUDERT DRIVSTOFFBESPARELSE»: På sine nettsider har Tesla trukket fra det de antar at du vil spare på å kjøre el-bil når de oppgir priser. Det mener forbrukerombudet er villedende markedsføring. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

- På nettsiden sin har Tesla valgt å trekke fra denne summen fra de mest iøynefallende salgsprisene på sine bilmodeller. Først når forbrukerne scroller lenger ned på sidene, finner man de reelle prisene, under den uvanlige betegnelsen «kontantpremie», skriver Forbrukerombudet.


Fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet mener dette er villedende prismarkedsføring.

– Å selge elbil og trekke fra sparte bensinutgifter, blir som å selge en sykkel og trekke fra pengene man sparer ved ikke å ta bussen. Markedsføringen gir inntrykk av at bilen har en lavere pris enn hva som faktisk er tilfelle, og vi mener derfor at den er ulovlig, sier han.

<strong><b> BESPARING:</strong> </b> Tesla legger til grunn i sine prisoverslag at det er mye å spare på bensin- og vedlikeholdsutgifter. Foto: KNUT MOBERG
BESPARING: Tesla legger til grunn i sine prisoverslag at det er mye å spare på bensin- og vedlikeholdsutgifter. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Tesla på kreditt

Tesla tilbyr også kundene sine å kjøpe bil på kreditt. Også på dette punktet bruker de fratrekk for antatte bensin- og skattebesparelser.

Ifølge Forbrukerombudet er også dette ulovlig.

- Det er et viktig prinsipp at man skal gi klare oversikter over priser. Tesla må gjerne fokusere på fordelene ved å kjøpe el-bil, det er det ingen som nekter dem. Men jeg kan ikke se at det skal være vanskelig å lage markedsføring som kan vise både riktige priser og fordelene, understreker Gjedrem til Dinside.

- Tesla må oppgi den faktiske prisen forbrukeren skal betale i måneden, inkludert termingebyrer og andre uunngåelige kostnader, opplyser de.

Kan ende i markedsrådet

Fobrukerombudet har satt 3. august som frist for Tesla til å fjerne eller rydde opp i pris- og kredittannonsene.

- Jeg er rimelig overbevist om at vi skal komme til enighet med Tesla om dette. Det er ikke noe stort offer for dem å rette opp i det vi mener bryter med loven, sier Gjedrem videre.

Velger Tesla mot formodning å gå imot oppfordringene til Forbukerombudet vil saken ende opp i markedsrådet, hvor Tesla kan bli idømt tvangsgebyr.

Kommunikasjonssjef for Tesla i Skandinavia, Esben Pederesen, ønsket ikke å svare på spørsmål i sakens anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer