-Men barnet kan ikke sitte?

Du har fått beskjed om at barnet ikke skal sitte før det er fire måneder --og hvis barnet skal sitte, så skal det ikke sitte lengere enn en halv time om gangen. Hvordan løser du dette i bilen når sikkerhetsnettet ikke lengere oppfyller godkjenningskravene?

Inntil nylig har det vært ganske vanlig å legge barnet i en bag og trekke et sikkerhetsnett rundt baby og bag. Men fra den nye normen, ECE R44 rev.03, trådte i kraft for fullt høsten 1998, oppfyller ikke sikkerhetsnettet som vi kjenner det lengre denne normen.

Forbudt å selge

Dette betyr at du ikke lengere får kjøpt dette sikkerhetsnettet i butikkene. Det er imidlertid fullt lovlig å bruke det, og også å leie det ut. Det kan imidlertid være problematisk å finne et sted hvor de leier ut sikkerhetsnett, siden en av de store produsentene av dette, HTS, har meldt at de ikke vil stå ansvarlig for dette, siden det ikke lengre er godkjent utstyr.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Strammere krav

Fylkessekretær i Trygg Trafikk Oslo, Vibeke Rørholt, sier at det er stor forskjell på det gamle systemet, og slik det må være i følge de nye kravene.

- I følge de nye reglene skal det være mindre slakk på innfestingen til setet, og det må være mer støtabsorberende materiale innvendig i bagen, sier hun.

Slik sikkerhetsnettet fungerte tidligere, kunne det sitte ganske løst rundt bagen, fordi nettet var konstruert for å passe enhver bag, som kan være av ganske varierende størrelser. Nå må alt sitte atskillig strammere for at de skal oppfylle de siste godkjenningskravene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilseng

Hva gjør du da, når barnet helst ikke skal sitte, og sikkerhetsnettet ikke lenger er godkjent?
- Det finnes en løsning, som er en bilseng, eller boksett som det egentlig heter. Denne settes på tvers og kan benyttes både i baksete og forsete, sier fylkessekretær Rørholt.
Bilsengen har seler til sikring av barnet. Bakdelen med denne er at den kun er laget for barn opptil 10 kilo.

Noen barnesikringsutstyrs-produsenter jobber i midlertid med å utvikle nye løsninger med sikkerhetsnett. Blant annet Simo har en slik løsning under utvikling; den vil bestå av en spesiell, bedre polstret og bedre støtabsorberende bag, samt et sikkerhetsnett som er spesialtilpasset nettopp denne bagen -og kun den bagen.